Pelé på väg till Globen

FOTBOLL

Har tackat ja till Fotbollsgalan – blir prisutdelare

Foto: AP
Celebert besök Pelé har tackat ja till den svenska Fotbollsgalan i Globen.

För 50 år sedan vann han VM-guld med Brasilien i Stockholm.

Nu är Pelé på väg tillbaka till Sverige – för att dela ut pris på fotbollsgalan om två veckor.

– Vi jobbar på att få hit personer som kan förgylla galan, säger förbundets informationschef Jonas Nystedt.

Den 17 november hålls den årliga fotbollsgalan, i år i Globen, och arrangörerna, med svenska fotbollförbundet i spetsen, jobbar nu intensivt med de sista förberedelserna. En viktig detalj är att förgylla galan med celebra gäster.

Enligt uppgifter till Sportbladet är ingen mindre än Edison Arantes do Nascimento, mer känd som Pelé, inbjuden till att närvara på galan och brassen ska också ha tackat ja till att komma till Stockholm.

Och tajmingen kan ju knappast bli bättre.

Skrev historia 1958

För 50 år sedan förde Pelé, då 17 år, sitt Brasilien till ett historiskt guld i VM-turneringen 1958 i just Stockholm. Pelé gjorde två mål när Brasilien slog Sverige med 5–2 i finalen på Råsunda.

Jonas Nystedt, informationschef på förbundet, vill inte kommentera om Pelé är inbjuden eller inte men säger att de jobbar på gästlistan och att det kommer att bjudas på en hel del överraskningar.

– Vi jobbar på att få hit personer, fotbollsfolk och annat, som kan förgylla galan och vi jobbar på bred front med olika varianter. Vi hoppas på en del titt-godis.

I dag är Pelé 68 år och under de senaste åren har han bland annat skrivit böcker, jobbar som politiker och gjort reklam för potensmedel.

FN-ambassadör

Han syns fortfarande flitigt i samband med stora fotbollshändelser runt om i världen och han är ambassadör i FN-organet UNESCO.

Under fotbollsgalan kommer Sveriges bästa fotbollsspelare att prisas och tanken är att Pelé blir en av prisutdelarna.

I fjol läckte det ut att den nuvarande Inter-tränaren José Mourinho skulle komma till galan men besöket ställdes in i sista stund.

– Vi vet mer om vilka som kommer om några dagar, säger Nystedt.

Under galan kommer också Aftonbladets Guldbollen, priset till Sveriges bäste fotbollsspelare, att delas ut.