Premier League

Ramos – den radikale

FOTBOLL

Spanjoren har bantat bort 100 kilo Tottenham – i strävan att nå toppen

LONDON. Tottenham hade ett talangfullt lag, en ovanligt belåten supporterskara och en omtyckt manager.

Ändå bestämde sig klubbledningen för att riva upp hela bygget i ett extremt riskabelt försök att nå toppen.

I dag kan Juande Ramos bevisa att de gjorde rätt.

Martin Jol ser sitt Spurs förlora Uefa-cupmatchen mot Getafe. Efter matchen får han beskedet – "du är sparkad".

För 75 år sedan hade det väl kallats ”De långa knivarnas natt”.

Vintern 2007 hade ”De surrande mobiltelefonernas natt” varit en mer rättvisande titel.

Det var Uefacup-match mellan ett formsvagt Tottenham och Getafe, och läktarna på White Hart Lane vibrerade av ringsignaler och sms.

Ryktet spred sig från den ena sektionen till den andra och hela vägen ner till avbytarbänken.

Ungefär halvvägs in på andra halvlek plingade det till i anfallsreserven Darren Bents mobil. Han visade meddelandet för några lagkamrater.

Nu visste till och med spelarna.

Med tio minuter kvar var det i stort sett bara en enda person på hela arenan som inte hört nyheterna – och det var han som de handlade om.

På hemmalagets bänk satt Martin Jol och malde ner tuggummi med sin granitkäke.

När han vaknat samma morgon var han manager för Tottenham. När han vaknade morgonen efter skulle han inte längre vara det.

Jol levde på lånad tid

Han visste inte, men han anade nog.

Ända sedan det kröp fram att Tottenhams klubbledning haft ett hemligt möte med Sevillas manager Juande Ramos hade Jol levt på lånad tid.

Nu förändrades stämningen runt arenan för varje minut som gick, för varje mobiltelefon som förmedlade beskedet. En frustrerad resignation blev till en vördnadsfull hyllning.

En sista gång dundrade Park Lane-läktaren ut de senaste säsongernas lojalitetssång:

– I love Martin Jol – Martin Jol loves me.

Slutsignalen gick. Spurs hade återigen förlorat. Spelare och ledare troppade av planen.

I spelargången väntade Martin Jols brorson. Han tog sin farbror åt sidan, och lät huvudpersonen själv få veta det som alla andra redan kände till.

Martin Jol hade inte längre något jobb.

Tottenhams mest framgångsrike – och mest populäre – manager på 20 år hade fått sparken.

Bordet som Juande Ramos kom till var allt annat än färdigdukat.

Tottenham föll fritt. Den ambitiösa klubben hade inlett säsongen katastrofalt, och låg faktiskt på nedflyttningsplats.

Efter den sjaskiga behandlingen av Martin Jol hade fansen tappat förtroendet för klubbledningen. Efter den långa raden av tunga förluster hade spelarna tappat tron på sig själva.

Första gången Ramos steg in i sitt nya omklädningsrum så klev han in i en fotbollens likvaka.

– Där fanns inget hopp, ingen ambition. Det fanns så mycket tvivel i det där omklädningsrummet; en aura av uppgivenhet som utstrålade att inget längre spelade någon roll. Jag insåg att mina spelare hade lärt sig acceptera att förlora, och var vana vid katastrofer. Det var oerhört alarmerande, och något som krävde radikal förändring.

När Juande Ramos kom till Sevilla hade inte klubben vunnit någonting alls på mer än 45 år.

Gift med en psykolog

När han lämnade dem hade de vunnit fem titlar på bara 15 månader.

Själv menar han att den absolut viktigaste förvandlingen var mental:

– Spelarna i Sevilla var tekniskt bra från första början, men vi var tvungna att få dem att konvertera till den vinnande sidan. Vi var tvungna att få dem att på allvar tro att de kunde besegra de stora klubbarna i Spanien. Mentaliteten var nyckeln till att vi sedan lyckades.

Juande Ramos är själv gift med en psykolog, och under hans tid i Andalusien gjorde Sevilla en världsunik satsning på mental träning.

En stab av 13 psykologer jobbade regelbundet med spelartruppen, på både individuell och kollektiv nivå.

Det gick inte över en natt – men till sist blev Sevilla ett lag som åkte upp till Camp Nou och Santiago Bernabéu och vann.

Nu började det mödosamma arbetet med att intala Tottenhams spelare att de faktiskt kunde vinna över Arsenal, Man United och Chelsea.

– Som tränare måste du bevisa för spelarna att de kan besegra tekniskt bättre motståndare med koncentration, uppoffringar, enighet och beslutsamhet. I en liga kan bara ett lag ha de allra bästa spelarna – ändå kan flera olika lag vinna den.

Bordet som Juande Ramos kom till var allt annat än färdigdukat – men det var i alla fall välfyllt.

Första gången den spanska tränarstaben gick in i spelarmatsalen på Tottenhams träningsanläggning trodde de inte sina ögon.

Fystränaren Marcos Alvarez kunde inte låta bli att ta upp sin digitalkamera för att fotografera buffén.

– Annars hade ingen i Spanien trott mig. Det var såser överallt, en massa kakor, chokladmuffins, en hel låda med godis...

Mycket gott går att säga om Martin Jol, men han var en jovialisk holländare som gillade majonäs på sina pommes frites. Näringslära var inte direkt hans specialområde.

Läsk och dressing förbjudet

Ramos och Alvarez gjorde bedömningen att alla Spurs-spelare utom två – Aaron Lennon och Jermain Defoe -– kort och gott var överviktiga.

– Vi var tvungna att rätta till saker. Jag gjorde en jämförelse med Sevilla-truppen, och kom fram till att spelarna sammanlagt var tvungna att bli av med ungefär 100 kilo, säger Alvarez.

Ledararsenalen utökades omgående med dietisten Antonio Escribano – en universitetsprofessor som serverar trädlöv, och som uppfunnit en omtalad energipuré med drygt 40 olika näringsämnen – och spelarmenyerna strukturerades om fullständigt.

Inga såser och inget stekfett. Kött och fisk skulle grillas i stället för att stekas. All alkohol, kolsyrad dryck och dressing blev förbjudet, bröd strikt rationerat.

Det nya kostprogrammet kompletterades med ett utökat träningsschema, och gav häpnadsväckande resultat förbluffande snabbt.

Efter bara ett par månader hade spelarna totalt tappat mellan 40 och 50 kilo. Var och en sprang de också mer än en kilometer längre under matcherna än de gjort tidigare.

Den gigantiske innermittfältaren Tom Huddlestone hade tidigare spelat som en strandad blåval – nu sprang han sönder spelare som Cesc Fabregas, Paul Scholes och Owen Hargreaves.

– När managern först kom hit sa han åt mig att jag inte skulle orka 90 minuter. Nu känner jag mig mycket lättare och rappare. Den största omställningen för mig har varit att dricka vatten i stället för juice – för att undvika socker – men största delen av maten vi äter nu är ganska torr. Jag saknar ketchup till kycklingen, men... Jag saknar inte att förlora matcher i slutminuterna.

I slutet av 1990-talet tog Juande Ramos kultklubben Rayo Vallecano från andradivisionen till kvartsfinal i Uefa-cupen.

Det var den mest framgångsrika tiden i klubbens historia, men ändå är det inte skalperna mot Bordeaux och Lokomotiv Moskva som folk drar sig till minnes när de pratar om Ramos i Vallecas-kvarteren.

Det är i stället en division två-match som länge tycktes odramatisk. Rayo tog tidigt en 2–0-ledning, och slog sedan av på takten.

Juande Ramos blev vansinng.

– Spelarna slutade anstränga sig, så jag tog ett ganska drastiskt steg. Jag tog en spelare av planen och valde frivilligt att fortsätta matchen med tio man. Jag visste att jag riskerade att bli mördad av medierna och fansen, men jag ville lära laget en läxa.

Hur det gick? Jodå, det decimerade laget spelade minst lika bra med tio man som de gjort med elva.

Rayo Vallecano höll sin 2–0-ledning, Juande Ramos fick en match som illustrerar hela hans framgångsfilosofi.

– Mina lag ska vara så bra förberedda – mentalt, fysiskt, taktiskt, tekniskt – att de ska kunna spela jämnt mot sina motståndare med tio man. Har vi däremot elva man på planen utgår jag ifrån att vi vinner varje match vi spelar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Premier League

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League