Läget i lagen

FOTBOLL

Sportbladet om toppen – och botten

Nu drar det ihop sig till den allsvenska höstspurten. Sportbladet ger er förutsättningarna i de hetaste striderna: den om guldet – och den om överlevnad.

TOPPENDRAMAT

KALMAR

Spelschema:

Knepigt. Har fem matcher som på förhand ser svåra ut. Förutom Elfsborg och IFK Göteborg hemma, väntar Djurgården, Hammarby och Helsingborg borta.

Form:

Elmbröderna och Patrik Ingelsten producerar mängder av mål och har självförtroende i anfallen. Men en läckande defensiv gör att få ledningar känns riktigt kassaskåpssäkra.

ELFSBORG

Spelschema:

Inte överdrivet svårt. Har kvar fyra av de fem bottenlagen – Ljungskile, Gefle, Trelle­borg och Sundsvall – och har de luriga

lagen Djurgården och Hammarby hemma på konstgräset.

Form:

Verkade helt lysande med fem raka segrar – sedan kom gårdagens ”ologiska” smäll mot Örebro. Men plattmatchen kan säkert stärka boråsarna ännu mer.

BOTTENDRAMAT

TRELLEBORG

Spelschema:

Det ser väldigt tufft ut. Skåningarna har kvar att möta lag som Malmö, Djurgården, IFK Göteborg, Helsingborg, Elfsborg, Kalmar, Hammarby och AIK. Men också bottenkonkurrenterna Gefle, Ljungskile och Sundsvall.

Form:

Laget har fem poäng på de tre senaste matcherna och man har inte förlorat sedan 1–2 mot Halmstad den 20 juli. Oerhört viktig trepoängare mot Norrköping senast. I kväll väntar Malmö FF.

LJUNGSKILE

Spelschema:

Elfsborg och IFK Göteborg är topplagen Ljungskile har kvar att möta. Annars väntar motstånd från mitten av tabellen och neråt. Ljungskile har hittills haft det lättare mot topplagen, men slog Sundsvall i går.

Form:

Klart stigande. Laget har nu två raka segrar och rent spelmässigt ser det betydligt bättre ut än tidigare. Tack vare värvningen av offensive Smylie har bohusläningarna blivit giftigare i boxen och fått en spelare som kan hålla i bollen.

SUNDSVALL

Spelschema:

Kalmar, Elfsborg och IFK Göteborg. Annars väntar mest motstånd från mitten av tabellen och neråt. Mötena med Gefle, Norrköping och Trelleborg kommer förstås att få stor betydelse.

Form:

Inte alls bra. En poäng på de tre senaste matcherna. Och det var fem omgångar sedan man vann senast (2–0 mot Gais borta). I dagsläget finns det inte mycket som tyder på att det ska vända. Bedrövlig insats mot Ljungskile i går.

GEFLE:

Spelschema:

Det ser inte lätt ut. Gefle har bland andra Helsingborg, Malmö, AIK, Hammarby, Kalmar och Elfsborg kvar att möta. Men också Ljungskile, Trelleborg och Sundsvall.

Form:

Dålig. Har två raka förluster, den ena dessutom mot jumbon Norrköping. Men dessförinnan slog man Halmstad med hela

4–0. I morgon väntar Helsingborg hemma.

IFK NORRKÖPING

Spelschema:

Helsingborg, Kalmar, Hammarby och AIK är de på pappret svåraste motståndarna. Annars några mittenlag plus Ljungskile och Sundsvall. Det ser inte helt omöjligt ut för ”Peking”.

Form:

Starkt att vända 0–2 till 2–2 mot mästarna IFK Göteborg senast. Nu har laget fyra poäng på de tre senaste matcherna. Man ligger fortfarande sist i tabellen, men det verkar ändå ha ljusnat något.

Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM