”Jag kan lämna Elfsborg efter säsongen”

Publicerad:
Uppdaterad:

Ishizaki öppnar för flytt

Stefan Ishizaki har fått jubla en hel del med Elfsborg, men snart kan det vara jubel i utlandet som gäller.
Foto: Anders Wejrot
Stefan Ishizaki har fått jubla en hel del med Elfsborg, men snart kan det vara jubel i utlandet som gäller.

BORÅS. Han är ur-aikaren som faktiskt började sin karriär i Djurgården.

För Sportallsvenskan berättar formstarke Stefan Ishizaki om varför Teddy Lucic borde spela EM, ­sina chanser att nå landslaget, succén i Elfsborg, och så hyllar han Jörgen Wålemark.

Samtidigt avslöjar 26-åringen:

– Jag kan lämna Elfsborg efter säsongen.

Storstadsmänniskan Stefan Ishizaki är inne på sitt tredje år i Borås.

– En jäkla omställning så klart. På söndagar är allt stängt i hela stan och det är man inte riktigt van vid. Men jag trivs rätt bra. Jag fick en schyst lägenhet med en gång i december 2005, och killarna i laget är jättehärliga. Och med framgångarna vi haft är det svårt att inte trivas.

Trots att Stefan Ishizaki 2005 blev norsk ligamästare med Vålerengen ville han ­röra på sig efter bara ett år i Oslo.

– Jag fick inte det förtroendet tränaren sa att han ­hade för mig. I varenda viktig match fick jag sitta på ­bänken. Jag var tvungen att komma därifrån och gå till ett mer spelande lag.

Snällt sagt kan man säga att Elfsborg inte ens nästan fanns med på önskelistan över tänkbara klubbar.

När sportchefen Stefan Andreasson hörde av sig fick han ett ilsket svar tillbaka.

”Har inte ångrat mig”

– När han ringde och frågade om Elfsborg kunde tänkas vara intressant slängde jag i stort sett bara på ­luren. ”Du behöver inte ringa mig mer om du ska fråga samma sak igen, du kan glömma det”, sa jag. Men till slut blev det ju så ändå.

Varför ändrade du dig?

– De visade prov på att de skulle satsa hårt. De ­hade ekonomiska muskler, ett spännande lag och lovade att köpa in en ­eller två spelare till om jag skrev på. Och det blev ju SM-guld direkt. Jag har inte ångrat mig.

Var det aldrig aktuellt med din gamla klubb AIK?

– De ringde väl någon gång men det låg aldrig något kontrakt på bordet.

Stefan Ishizaki har flera gånger ­uttryckt sina varma känslor för AIK.

Men det är inte så allmänt känt att han inledde karriären i Djurgården.

– Jag var fem år och gick i deras fotbollsskola. En kompis övertalade mig och jag var där i ett halvår innan Rågsved började med sin fotbollsskola. ­Sedan var det bara AIK som gällde och jag hoppas självklart att jag kan spela där när jag flyttar hem till Stockholm igen.

”Tror inte de tackar nej till en bra spelare”

AIK-publiken buade kraftigt så fort du fick bollen när ni slog dem nyligen.

– Alla buade inte, men det är klart att det är hard feelings. Jag gjorde ju dessutom mål. Men när det är dags för mig att flytta hem tror jag inte att de tackar nej till en bra spelare.

Men det kan dröja ett tag innan det blir Stockholm igen för 26-åringen, som siktar på att snart hamna i en bättre liga.

– Om det kommer en klubb i morgon och slänger fram ett jättebra ­erbjudande sticker jag förmodligen direkt om allt känns rätt. Men om Gais lägger ett bud känns det inte lika intressant. Ska jag gå någonstans ska det helst vara utanför Norden, men i dagsläget finns det inget att ta ställning till.

– Det hade varit perfekt att vara kvar ­hela året och spela hem ett SM-guld till med Elfsborg och sedan ha en klubb klar i vinter och sticka då. Italien hade ­varit trevligt. Efter halvåret i Genoa 2004 kan jag språket ganska bra.

”Måste prestera lika bra som mot Kalmar”

Landslaget?

– Hade jag varit aktuell för EM-truppen hade jag väl blivit uttagen till någon av de senaste landskamperna. Är nog en bit ifrån just nu. Men visst är lands­laget absolut ett mål, men då måste jag prestera lika bra som jag gjorde mot Kalmar senast betydligt oftare. Då har jag en chans.

Tror du att din lagkamrat Teddy Lucic gör comeback i EM?

– Om förbundskaptenerna tjatar på ­honom så kanske. Jag tycker att han ska ­vara med i truppen, definitivt. Det var många som tvivlade på honom inför ­säsongen och någon sa att ”ni kan väl ­inte ha en gammal gubbe i backlinjen?”. Men han har betytt otroligt mycket för oss. Han kanske inte är lika snabb som för några år sedan, men han läser spelet bra och står rätt och är lugn och fin med bollen. Teddy skulle kunna hoppa in i Chelsea i morgon och göra det riktigt bra. Så bra är han faktiskt.

Hur ser du på er säsong hittills?

– Spelmässigt har det gått väldigt bra, första 30 mot Kalmar senast är det bästa vi presterat sedan jag kom till klubben. Men det är klart att vi hade velat ha fler poäng. Vi är med i toppen, men borde givetvis ha slagit Örebro och Ljungskile.

”Wålemark är allsvenskans bäste target man”

Vad tycker du om nykomlingarna?

– Många i vårt lag klagade på att Ljungskile spelade så tråkigt, men fotboll handlar inte alltid om 20 passningar, ett inlägg och en bicycleta i krysset. Fotboll handlar om att ta tre poäng, och Ljungskile gör det riktigt bra och ­visar att de verkligen vill hänga kvar. Och Jörgen Wålemark håller fortfarande, han springer inte snabbt men är förmodligen allsvenskans bäste target man just nu. Sundsvall och Norrköping har däremot inte alls imponerat på mig. Hade väntat mig betydligt mer av dem.

Helsingborg har gjort flest mål hittills (17), och Elfsborg har släppt in minst (3).

I eftermiddag möts topplagen på Borås Arena.

– Jäkligt tuff match. Vi måste se upp med Henke som är i fantastisk form, men de ­vågar nog inte anfalla lika mycket som de gjorde mot Malmö. De satsar nog mer på kontringar och låter oss ha bollen. Får vi bara igång rullet och spelar på rättvända spelare kan vi mycket väl vinna. Då ­sätter vi lite press på Kalmar, Djurgården och Göteborg.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN