”VM-kvarten var uppgjord”

FOTBOLL

Tysk tidning avslöjar ny spelskandal

Tyskland har drabbats av en ny spelskandal.

Två matcher i Bundesliga och en i VM 2006 ska ha varit uppgjorda.

Foto: En läggmatch?

Den välrenommerade tyska tidningen Der Spiegel skriver att åttondelsfinalen mellan Brasilien och Ghana i VM 2006 ska ha varit uppgjord på förhand.

Ett asiatiskt spelsyndikat ska ha satsat stora summor på att Ghana förlorade matchen med minst två mål, hävdar den kanadensiske journalisten Declan Hill i en intervju med tidningen.

Enligt Hill ska Ghanas före detta landslagsmålvakt, Abukari Damba, ha varit länken mellan Ghanas spelare och spelmaffian som har sitt säte i Bangkok, Thailand. Brasilien vann matchen i Dortmund med 3–0.

Malaysier misstänks

Dessutom skriver Der Spiegel att två bundesligamatcher 2005 ska ha varit uppgjorda: Hannover 96 mot FC Kaiserslautern och andraligamatchen mellan Karlsruher SC och Sportfreunde Siegen.

Mannen bakom de uppgjorda matcherna är enligt tidningen malaysiern William Bee Wah Lim som 2007 dömdes till fängelse i två år och fem månader för att ha försökt att fixa matcher i fotbollsligor i Österrike.

Lim ska enligt uppgifter i tidningen ska ha tjänat ungefär 21 miljoner kronor på att Hannover vann Bundesligamatchen.

Både fotbollsligan och DFB (förbundet) har inlett utredningar och Lim som har avvikit från sitt straff är häktad i sin frånvaro.