De ska knäcka stjärnorna

FOTBOLL

Erik Niva: I FA-cupens tredje omgång är ingenting omöjligt

Chelsea, Arsenal och Manchester United?

Inte alls.

Den här dagen handlar engelsk fotboll om Yeovil, Rochdale och Yeading.

Jag tror tamejtusan att det är den bästa dagen på hela året.

Foto: Skrällgäng? När Yeading möter Newcastle på söndag får inte Yeading-anfallaren DJ Campbell spela på hemmaplan, matchen spelas nämligen på Queens Park Rangers hemmaarena eftersom Yeadings egen inte tar in tillräckligt med publik.

I den hurtiga filmen "Bend It Like Beckham" finns scener där stjärnan Keira Knightley spelar fotboll på en förfallen ruckelarena någonstans ute i slummen.

Stället heter The Warren, och är i verkligheten amatörlaget Yeadings hemmaplan. Publiksnittet den här säsongen har varit 129.

Allt det här hade jag inte den blekaste aning om för bara några veckor sedan, och det hade inte Newcastles manager Graeme Souness heller.

Sedan kom den, lottningen till FA-cupens tredje omgång. Match nio: Yeading mot Newcastle United.

- Jag vet det mesta om fotboll, men jag har ingen aning om var den här klubben kommer ifrån, kommenterade Souness.

Fotbollsvärldens klyftor blir större för varje år som går. Rik är rik och fattig är fattig och aldrig mötas de två - förutom den första helgen i januari.

För oss romantiker innebär FA-cupens tredje runda den största dagen i den engelska fotbollskalendern. Vi får se David möta Goliath tio gånger om. I år ska till exempel Exeter åka till Old Trafford och möta Manchester United. Klassiska Stoke får chansen på Highbury, Scunthorpe spelar på Stamford Bridge - och i morgon riskerar alltså Newcastle att förlora mot ett division sex-lag.

Ni ska ner till västra London, Graeme. Ditt jobb står på spel.

Newcastles ordförande Freddy Shepherd lyckades summera mycket av det som är fel med dagens fotboll med några få meningar:

- När vi har 52 000 åskådare på varje hemmamatch är det sista vi bryr oss om någon klubb nere i tredjedivisionen. Det finns ingen sympati här.

Vi är på väg mot en tid då stängda superligor gör det teoretiskt omöjligt för småklubbar att besegra oddsen, men ännu är vi inte där.

Även om ekonomiska förutsättningar i stort sett gör det praktiskt omöjligt för Yeading att slå Newcastle handlar den första helgen i januari fortfarande om nittio minuter, tjugotvå spelare och två målburar.

Hoppas Newcastle förlorar

Visst, cupen är inte vad den en gång varit. Skrällarna har nästan utrotats och magin har bleknat. De stora klubbarna har blivit så stora att de kommer undan med halvloj inställning och arrogant attityd. Förmodligen rullar Newcastles elva mångmiljonreserver in ett halvdussin bollar bakom byggjobbarna och murarna i Yeading.

Men tänk om"

Genom åren har Newcastle åkt ur cupen mot lag som Bedford Town och Hereford United. Jag hoppas innerligt att tiden för såna resultat inte är förbi. Jag hoppas verkligen att de förlorar igen.

Det handlar absolut inte om att vilja Newcastle illa. Det handlar om att inte ge upp tron på fotboll som en oförutsägbar idrott.

Tänk om" Bara att kunna säga de orden betyder så mycket.

Matchen mellan Yeading och Newcastle spelas inte på The Warren, utan är flyttad till Queens Park Rangers hemmaarena Loftus Road för att maximera publikintäkterna. Personligen tycker jag att det är tråkigt att kulturkrocken blir lite mindre, men samtidigt är jag inte dummare än att jag inser att det är jävligt svårt att vara romantisk vid ruinens brant.

När Manchester United drog sig ur FA-cupen år 2000 för att spela i Fifa-mutationen "VM för klubblag" såg många det som dödsstöten för turneringen.

Inte Alan Shearer.

- Jag skulle byta ut allt jag vunnit - inklusive ligatiteln med Blackburn - mot en triumf i FA-cupen. Folk kanske tycker jag är knäpp, men här uppe där jag kommer ifrån betyder den allt. Det är en kärleksaffär.

De fem största skrällarna i FA-cupens historia:

Erik Niva

ARTIKELN HANDLAR OM