Michael Svensson är som gjord för England

FOTBOLL

 det tackar Arsenal för

Scholes och Kleberson är skadade, van Nistelrooy sprang in i Michael Svensson.

Manchester United har fått en del att tänka på.

Och då har jag inte ens nämnt Fredrik Ljungberg.

Först av allt är det dags att tycka lite synd om David Seaman. I går ramade han in en ny, superb tavla till sitt personliga skräckgalleri. Den hänger förstås inte på samma vägg som mästerverken av Nayim eller Ronaldinho, det är för trångt där, men när Fredrik Ljungberg petade in bollen i går så måste det ha gjort ont hela vägen in i själen på gamle safe hands.

Arsenal har fått en fantastisk start på säsongen.

Har spelat som krattor

I fjol var de världens bästa lag vid den här tiden av året, men fick inte ett dugg (mer än en cup) för det när priserna delades ut på vårkanten. I år spelar de stundtals som krattor. De ger bort lustiga mål, de har problem offensivt och de har en försvarschef i Sol Campbell som antingen blir utvisad, har blivit utvisad eller kommer att bli utvisad.

Men de vinner.

Och det är där någonstans som Fredrik Ljungberg kommer in i bilden.

Många försöker få det att låta som att Ljungberg bara är en snabb kille från Halmstad som springer rakt fram och råkar få Dennis Bergkamps passningar på fotknölarna lite då och då.

Det är inte bara fel.

Det är rent skitsnack.

Ljungberg var grym

Fredrik Ljungberg är ohyggligt taktiskt slipad, en av de mest anpassningsbara spelare Sverige har, och med eller utan Bergkamp så skapar han möjligheter. I går skapade han tre och gjorde ett mål. Ljungberg är viktig för Arsenal, inte bara genom sina löpningar. Han representerar dessutom den vinnande väg som de åkte X 2000 på för två år sedan.

Annars lär Wenger vara gladast över att han har fått en målvakt som utstrålar trygghet.

Det lär behövas när backarna tävlar om vem som först kan sätta bollen i eget nät (vinnare i går: Lauren, en hästlängd före Keown).

Arsenal har sina problem - Wenger skällde ut dem i paus i går - men det är ändå lyxproblem jämfört med de trubbel som Alex Ferguson har att brottas med. Nu är lagets näst viktigaste spelare, Paul Scholes, skadad och borta upp mot en månad. Och i går fick lagets viktigaste spelare, Ruud van Nistelrooy, storstryk av en rödhårig kille från Skillingaryd.

Michael - född i Yorkshire?

Jag har inget bevis för det här, men jag tror att Michael Svensson är född i Yorkshire.

Jag har inget bevis för det här heller, men när andra valde sy- eller träslöjd på mellanstadiet så tror jag att Michael Svensson valde "Premier League".

Hela hans uppenbarelse utstrålar tegelsten och duggregn.

I går tuggade han i sig en av världens bästa målskyttar.

Southamptons spelidé krävde att mittbackarna skulle ligga tätt på Uniteds offensiva krafter, och vinna den matchen. Michael Svensson vann den på knock out.

Det är imponerande, men inte överraskande.

Ett destruktivt plåster

Michael Svensson, "Killer" som han heter i Southampton, är typen som man vrider upp med en nyckel i ryggen och ställer in på planen. Om man ställt honom rätt så är han ett destruktivt plåster som kan ta udden ur vilken anfallare som helst. Om man ställt honom fel så... så gör det mest ont.

I går stod han rätt, från första till sista minuten.

En rödhårig svensk från Halmstad som, på sitt sätt, blev hjälte för Arsenal.

På något sätt låter det väldigt bekant.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM