Grekland till EM-final efter silver goal

FOTBOLL

Traianos Dellas avgjorde i slutsekunderna

Grekland tog, mycket överraskande, den andra finalplatsen i EM, efter 1-0 mot Tjeckien.

Målskytt i slutsekunderna av den första förlängningskvarten var Traianos Dellas som nickskarvade in en stenhård hörna.

Resultatet var inte helt orättvist då Grekland fick matchen dit man ville. Tjeckerna skapade visserligen flest chanser under matchen, men nådde ändå inte upp till samma standard som tidigare under turneringen.

Foto: Traianos Dellas skarvar in segermålet. Grekland har skrällt igen.

Matchen startade med många ganska tuffa närkamper. Tjeckien öppnade med ett kanonskott i ribban av Tomas Rosicky redan efter två minuter.

Laget tog kommandot över matchen och Marek Jankulovski sköt efter fem minuter ett skott som Nikopolidis fick anstränga sig att rädda till hörna.

Grekland gjorde som i tidigare matcher, satsade på snabba omställningar, men hade svårt att komma till avslut inledningsvis. Först efter 18 minuter var Angelos Charisteas nära att nå en boll från Giorgios Karagounis framför Tjeckiens mål.

Jämnade ut sig

Matchen böljade fram och tillbaka i mitten av halvleken. I den 29:e minuten var Grekland framme i sin dittills bästa möjlighet då Vryzas var nära att peta in bollen bakom Cech.

Grekland fick alltmer att säga till om ju längre halvleken led, även om Tjeckien totalt sett hade både mer boll och fler målchanser.

Efter 32 minuter fick Jankulovski ett jätteläge till vänster inne i straffområdet, men skottet blev halvlyckat och Nikopolidis kunde rädda till hörna.

Resten av halvleken var rätt händelselös. Tjeckiens Pavel Nedved tvingades utgå på grund av en skada och Jankulovski försökte sig på en 30-meterslobb utan att lyckas.

Hårt spel

Även den andra halvleken startade tufft och jämnt. Tomas Galasek varnades efter en klockren kapning på Charisteas, och frisparkarna haglade inledningsvis.

I den 53:e minuten revs Tjeckiens Jan Koller ner i straffområdet men utan att domare Collina blåste för straff. I övrigt hade lagen svårt att komma till riktigt farliga lägen.

Efter 59 minuter var tjeckerna framme igen då Koller nickade på en täckande medspelare (!) på en hörna. I anfallet efter hade Rosicki ett hyfsat skott utanför.

Högre tempo

Första kvarten i andra halvleken var helt jämn, men när Tjeckien ökade tempot något så skapade man också en del lägen. Då hängde inte Grekland riktigt med. I 64:e minuten blev det dock ganska farligt då Grekland hade en frispark strax utanför Tjeckiens straffområdet. Cech missade bollen och den nickades utanför. Ett par minuter senare nicksparvade Vryzas halvfarligt på en frispark.

Bra chans

I den 79:e minuten fick Koller ett jätteläge mitt i straffområdet efter det att Rosicky väggspelat två gånger med honom. Det avslutande skottet gick dock utanför. Några minuter senare var det dags för Milan Baros att missa ett bra läge då han avancerade in i straffområdet och sköt ett skott någon meter utanför.

Tjeckien hade greppet de sista 20 minuterna av den ordinarie matchtiden, men Grekland försvarade sig mycket bra och släppte inte till mycket.

Grekland nära mål

Grekland öppnade förlängningen klart piggast.

Fyra minuter in i förlängningen fick Grekland två mycket bra möjligheter. Först nickade Giannakopoulos sånär förbi Cech och på den efterföljande hörnan var Grekland nära igen.

I den 12:e minuten kom nästa farlighet, då Traianos Dellas nickskarvade en frispark som Cech dock räddade mycket skickligt.

Efter 14.55 i förlängningen kom så det avgörande målet. På en onödig (ur tjeckisk synvinkel) hörna nickskarvar Dellas i mål och Grekland är i EM-final.

Resultatet var inte helt orättvist då förlängningskvarten dominerades av grekerna.

Benjamin Thorén