Hela världens fotbolls-VM

FOTBOLL

Simon Bank: Guldet kan precis lika gärna hamna i USA som i Europa eller Asien

WASHINGTON

Fotboll har alltid berömt sig för att vara en världssport.

Det är den.

På damsidan.

I morgon börjar ett fotbolls-VM som verkligen är ett världsmästerskap.

Foto: Hanna Ljungberg på träningen i går.

Senast jag var på öppet hus med landslaget hade Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg försökt nita varandra på träning.

Annat med tjejerna.

I går hade damlandslaget sitt öppna hus, det var så snällt att till och med Hanna Marklund hade städat. Enda oredan fanns utanför hotellet, där Isabel visslade och tjöt.

Isabel är en orkan.

Hon är väldigt spännande.

Det blåser runt VM

Vi, som varken är amerikanska skattebetalare eller husägare, kan unna oss att gnugga händerna medan hon drar fram. Isabel har stängt tunnelbanan, låst in folk, skapat trafikkaos och fått CNN-folk att springa runt med sydväst på skallen och skrika som om de upptäckt ett kombinerat botemedel mot cancer och Bert Karlsson:

- It's getting REALLY windy now!

När Isabel är klar ska ett VM börja här.

Det är också väldigt spännande.

Eftersom kvinnor fått förmånen att spela fotboll, på riktigt, först de senaste 20-30 åren eller så innebär det vissa naturliga följder för sporten.

Det är lätt att räkna upp ett tiotal negativa aspekter. En ur högen: Hanna Ljungberg är fortfarande den enda kvinna i Sverige som kan leva på sin sport. En annan: Det finns ingen fungerande proffsliga för kvinnor.

Men eftersom damfotbollen vuxit sig stark i en värld där avstånden är mindre och en nyhet tar sig från Australien till Andorra lika snabbt som du kan säga "e-mejl" så har sporten också blivit öppnare, bredare, mer tillgänglig.

På herrsidan har fortfarande inget lag utanför Europa eller Sydamerika spelat en VM-final. Det var först 2002, ett år då de stora spelarna lämnade walk over eller knappt orkade spela, som Afrika, Asien och Nordamerika hade lag i kvartsfinalen samtidigt.

Annat med tjejerna.

Europeiska stormakter som Sverige, Norge och Tyskland ställs mot mästarna USA, vicemästarna Kina, outsidern Nordkorea, skickliga Brasilien, oskrivna Nigeria?

"Åtta nationer är riktigt bra"

Guldet kan precis lika gärna hamna i USA som i Europa eller Asien. Afrika utvecklas i rasande takt, Sydamerika också.

Jag pratade med Marika Domanski Lyfors om det där. Hon sa att det fortfarande är alldeles för stor skillnad på de som är bra och de som är dåliga, men att det är på väg att ändras.

- Det finns 25 miljoner spelare i världen, fler och fler länder börjar bli bra. I dag finns det åtta nationer som är riktigt bra.

Den ojämna kvalitén är naturlig. Det tar tid att bygga en världssport när resurserna fortfarande är försvinnande små. Men enligt Fifas stora inventering av världens fotbollsspelare för tre år sedan var 80 procent av världens kvinnliga spelare fortfarande i tonåren.

Jag kan inte marknadsspråk, men jag tror att det är sånt som kallas "slumrande potential".

I morgon börjar ett VM med slumrande potential.

Snart kan det dra med sig allt i sin väg.

Lite som Isabel.

22 miljoner flickor, tjejer och kvinnor spelar fotboll

Simon Bank