Real Malmö

1 av 4
FOTBOLL

Galácticos – de utomjordiska värvningarna; superstjärnorna. Real Madrid har sina i Zidane, Ronaldo, Figo, Beckham, Raúl och Roberto Carlos.

Afonso, Igor Sypniewski, Patrik Andersson, Tobias Grahn och Niklas Skoog heter de i Malmö FF.

– Jag hoppas vi kan knyta till oss några till i höst, som brorsan, säger Patrik Andersson.

Begreppet ”galácticos” föddes med Real Madrids superköp. Madridfansens drömvärvningar – Luis Figo, Zinedine Zidane, Ronaldo, David Beckham – slog in år efter år.

Till slut räckte inte superlativen på värvningarna till utan det fick bli ”galácticos” – de utomjordiska.

MFF Supportrarna har hamnat i en liknande situation de senaste åren: Niklas Skoog, Tobias Grahn, Igor Sypniewski, Afonso... och när det meddelades att Patrik ”Bjärred” Andersson kommer hem, ja då skulle guldet också ”himm”.

– Klubben har tagit de spelare man vill ha, då måste målsättningen också vara att vinna guld, säger Andersson.

Medierna var snabba att döpa om Malmö FF till ”Real Malmö” efter storvärvningarna.

– Folk kom och sa att ”sticker ni inte ut hakan lite väl mycket när ni kallar er Real Malmö”. Plötsligt var det vi som påstått att vi var Real Malmö, säger Hasse Borg.

När Patrik Andersson får kommentera begreppet ”Real Malmö” säger han:

– Det är nog inte slut ännu. Jag hoppas vi kan knyta till oss några till i höst, som brorsan.

Niklas Skoog känner sig inte som en galáctico.

– Haha, nej, det gör jag inte.

Under hösten såg han den ena supervärvningen efter den andra bli klar.

Vad tänkte du till exempel när också Afonso skulle komma?

– Nu får vi en klasspelare till, en matchvinnare, säger Skoog.

Sportchefen Hasse Borg är mannen bakom värvningarna.

– Det är ett bra lag på papperet. Nu har vi skapat förutsättningarna och nu är det upp till laget. Men det ska fungera också. Det är poängen som gäller, säger Borg.

David Beckham har, ganska oförskämt med tanke på hans senare insatser, kallats världens dyraste tröjförsäljare.

MFF har inte värvat någon souvenirmånglare.

– Nej, där är vi inte i Sverige ännu, säger Borg. Men det gäller att utnyttja euforin som finns kring fotbollen ännu mer. Vi har försökt skapa ett bra lag, om det sedan är intressanta namn som publiken är nyfikna på så...

Supervärvningarna började med Zlatan, försäljningen av Zlatan alltså, som våren 2001 gav fantastiska 82 miljoner kronor.

– Tanken var att om Zlatan såldes skulle vi ha två etablerade nyförvärv men ändå ha pengar över. Det var då vi värvade Jon Jönsson och Brian Steen-Nielsen, säger Borg.

Men Jönsson och Steen-Nielsen var centrala mittfältare, MFF behövde en forward.

– Vi hade haft Skoog i åtanke redan året före. Det var ekonomisk oro i Örebro och då etablerades en kontakt.

För sju miljoner kronor köptes Skoog loss i juli 2000 och sedan dess har han varit en av allsvenskans bäste spelare.

I fjol sommar överraskade MFF med att värva Tobias Grahn från norska Vålerengen trots att man redan hade värvat tre mittfältare i Thomas Olsson, Kristian Bergström och Lolo Chanko.

– Vi hade ett antal träffar med honom men sen blev det stiltje. Så satt Vålerengen illa till, Tobias hade flickvän i Köpenhamn och han längtade hem till Sverige. Han ser sig som central mittfältare. Där har vi en enorm konkurrens som vi hoppas ska vara positiv.

Under senhösten plockade man så Igor Sypniewski, vars kontrakt med Halmstad gick ut. Polacken ska ersätta Peter Ijeh.

– En gudabenådad fotbollsspelare som har kommit till ro nu när han flyttat till Malmö och vi hoppas allt ska bli bra.

Strax före jul fick MFF-fansen ytterligare en julklapp: Afonso Alves värvades från Örgryte för tio miljoner. Afonso kan knappast sägas fylla tomrummet efter någon annan spelare då han också är offensiv mittfältare.

– Nej, men en bra spelare har man alltid nytta av. Konstigt att ingen utländsk klubb nappade på honom. Afonso är en artist som drar folk, säger Borg.

Och i januari återvände så Patrik Andersson, ett halvår tidigare än alla förväntat sig.

Till de här galácitcos och redan nämnda värvningar kan läggas Jon-Inge Höiland, Mattias Asper och Andreas Yngvesson, som alla kom som väletablerade proffs eller toppspelare i allsvenskan. Vidare har Jeppe Vestergaard, Jussi Nuorela och Erik Johansson kommit och gått under de senaste två åren.

Real Madrid har för varje år försökt övertrumfa föregående säsongs värvning.

Har inte MFF också lagt ribban på en ny nivå när det gäller värvningar inför nästa år?

– Vi håller på att bygga ett lag som vi vill behålla några år. Men naturligtvis har vi en strategi om spelare skulle försvinna. Vi har vissa namn, jag säger inte vilka, under uppsikt för att kunna stoppa in om någon försvinner till utlandet. Det är inte uttalat att det ska vara ”stjärnor”.

Men det är namn vi skulle känna igen?

– Ja...

Spelare för spelare är det inget allsvenskt lag som kan matcha MFF i år, men klubben står inför den klassiska frågan: blir laget större än summan av enheterna?

– Laget måste vara större än jaget, säger Hasse Borg.

Den enda faran är att spelarna påverkas för mycket av det som skrivs. Motivation brukar slå klass. Här måste ärmarna kavlas upp, säger Borg.

Niklas Skoog:

– Jag tycker vi är på god väg att spela ihop ett lag. Nu har vi ändrat spelsystem till 3-5-2 och det passar bra till vårt material.

Det var Patrik Andersson som började prata om 3-5-2 redan efter sin första träningsmatch i februari.

– Klubben har satsat stora pengar på Afonso och då är det viktigt att skapa en miljö där han trivs. Vi vill ha 100 procent Afonso Alves, säger Andersson.

Han kommer hem från många år i några världens största klubbar som Barcelona och Bayern München.

– Det går inte att jämföra trycket. Här finns det inget tryck från pressen eller omgivningen, eller... det är klart att förväntningarna är höga men det stannar vid det. I utlandet visar man sitt missnöje på annat sätt, i andra handlingar och ordval.

Det är just denna erfarenhet MFF ska utnyttja i Patrik Andersson.

För med allsvenska mått är trycket enormt på MFF. Laget slog nytt publikrekord i fjol med 18 715 i snitt och i år lär det bli ännu högre. I skrivande stund har man sålt 12 100 säsongskort mot drygt hälften i fjol.

– Det är ingen lätt uppgift spelarna har även om det är denna uppmärksamhet man vill ha som spelare och ledare. Men för många är det första gången, säger Borg.

Fansen finns kvar?

Förr har det hetat att en klubb förlorar sin själ om den värvar för många spelare utifrån. Något som inte verkar stämma när man ser på lag som Malmö FF, och Real Madrid också för den delen. De är populärare än nånsin.

– För spelarna handlar det mer om att man får en lagkänsla. Klubbkänslan står supportrarna och de som jobbar i klubben för, säger Skoog.

– De man identifierar sig med är dem som är i klubben, och de enda som stannar kvar är ju fansen. Kvar i klubben från 1992 när jag lämnade är någon sekreterare och Bengt Madsen, och så Jörgen Ohlsson som gjorde sin första säsong det året, säger Andersson, och fortsätter:

– Supportrarna vill ha segrar och då spelar det ingen roll var spelarna kommer ifrån, fast de skulle bli väldigt stolta om en spelare klubben själv fostrat kom med i a-laget.

Real Madrids president Florentino Pérez säger sig bygga laget kring ”Zidanes och Pavóns”; alltså köp av galácticos (som Zinedine Zidane) kombinerat med spelare från ungdomsakademin (som Francisco Pavón).

I Real Madrids 26-mannatrupp räknas hela tio som ”Pavóns”.

Få pågar i dag

I MFF:s 15-mannatrupp är det bara Jörgen Ohlsson, Olof Persson och Patrik Andersson (första gången) som inte kommit till MFF som seniorspelare. I dag nämner visserligen många de sju lärlingar som finns i anslutning till truppen men på den tiden Patriks pappa Roy spelade var det nästan bara Malmöpågar i det MFF som dominerade allsvenskan och tog sig till final i Europacupen.

– Det finns inget finare än när egna produkter slår sig in i a-laget. Men vissa år kommer de inte fram. Det där går i cykler. Konkurrensen är också tuffare i dag, steget upp till toppen i allsvenskans är större och fler faller i från, säger Hasse Borg.

– Det bästa är blandningen.

Som ”Zidanes och Pavóns”.

Jo, Malmö FF har nog en bit kvar till Real Madrid trots allt.

ARTIKELN HANDLAR OM