Solarium ska rädda Råsunda

FOTBOLL

Ny unik metod ger bättre gräs: Det är fantastiskt

1 av 2 | Foto: NORSK SOL I STOCKHOLM Vinter råder i Sverige - men på Råsundas gräsmatta steker solen. Ett system med drivhuslampor som utvecklats av ett företag i Norge ska rädda mattan.

En unik värmeanläggning testas just nu på Råsunda.

Med drivhuslampor växer gräset högt och grönt mitt i vintern.

- Det är otroligt, säger Stefan Cårebo, stadionchef på Råsunda.

Sportbladet kan i dag avslöja att en ny metod för att rädda utsatta planer nu testas på Råsunda. Försöket började strax före jul och har nu pågått en månad.

- Vi var rejält skeptiska från början, vi undrade om det verkligen skulle vara så bra som man sade, säger Stefan Cårebo.

Han är chef för Råsunda fotbollsstadion och mycket positiv till den unika metod som ska ge Sveriges nationalarena bättre gräsmatta.

Måste börja klippa

- Jag hade aldrig trott att det skulle vara så här bra, det är fantastiskt, se själva!

Cårebo pekar in genom en lucka på det stora tält som täcker hela Råsunda. Snön ligger vit på tältduken, vinden är isig, termometern visar tre minusgrader. Men under lamporna, växer gräset högt och lysande grönt.

- Vi måste ta fram gräsklipparen snart, det trodde man inte, att vi skulle få klippa gräs såhär års, säger Stefan Cårebo.

Metoden bygger på en ny konstruktion, ett slags "solarium" med 64 drivhuslampor som belyser planen. Metoden ska rädda Råsundas gräs även på de mest utsatta ställena - för Royal League och för den kommande säsongen. I förlängningen är "plansolariet" också ett motvapen till konstgräset.

- Resultaten är intressanta just med tanke på konstgräsdebatten, säger Cårebo.

Lamprampen har utvecklats i Norge under flera år av Norskt planteforum. Råsunda hyr den av norska Mobilt drivhus - för stora pengar.

600 kronor per dag

- Hur mycket kan jag inte säga, det är hemligt. Men i drift kostar den cirka 600 kronor om dagen, säger Cårebo.

Plansolariet på Råsunda är det andra i sitt slag. Bara ett liknande finns och ägs av Manchester City. Klubben fick testa det allra första, för två år sedan, och köpte det direkt. Nu står storklubbar på kö för att testa det som nu finns på Råsunda.

- Chelsea ska ha det efter oss så vi har det bara till månadsslutet, säger Cårebo.

Att köpa loss det mobila drivhuset uppges kosta minst åtta miljoner kronor.

- Det är mycket pengar, säger Cårebo och tillägger:

- Men samtidigt har den gett otroliga resultat. Här växer mitt i vintern högt gräs på planens sämsta del där det knappt fanns gräs förut.

40 grader varmt i en månad - så funkar det

Jennifer Wegerup