En offentlig avrättning – som var lite onödig

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON

Det måste ha varit Sven-Göran Eriksson tuffaste beslut som fotbollstränare, åtminstone som manager för England.

Att ta en storstjärna av planen redan innan halvtidspausen...jag vet inte om jag sett nåt liknande.

Och jag är heller inte säker på att Svennis gjorde rätt.

Efter denna totala utdömning inför hela Europas tv-publik kommer Wayne Rooney att hata Sven-Göran Eriksson för lång tid framåt. Det är jag övertygad om. Rooney kommer inte att glömma skammen.

Jag erkänner att jag är lite tudelad inför det som inträffade i Madrid.

Å ena sidan är jag lite imponerad över att Svennis vågade ta det kontroversiella steget att byta ut Englands nye älskling under förnedrande former. Jag trodde inte Svennis hade sånt kurage. Jag har aldrig sett tecknen förr. Mr Diplomat brukar vara expert på att hålla sig väl med alla och undvika kontroversiella beslut på fotbollsplanen.

Modigaste beslutet

Och jag undrar också hur han hade agerat om det varit David Beckham som gjort precis det som Rooney gjorde i går.

Men nu tog Svennis alltså sitt modigaste beslut hittills i England – kanske nånsin i tränarkarriären – och det får man väl se som en positiv sak.

Å andra sidan tycker jag absolut att han borde ha väntat de ynka fyra minuter som återstod till pausen innan han vinkade av Rooney. Vad trodde han skulle hända på den korta tiden? Att Rooney skulle gå bärsärkagång?

Det var en offentlig avrättning som jag tyckte var lite onödig. Så där gör man inte. Det är en hedersak mot varje fotbollsspelare, även om killen råkar vara 19 år och oslipad i en del situationer.

Experterna i de brittiska tv-kanalerna var ense om att Rooney hade tur som inte blev utvisad. Men de hade olika åsikter om Svennis chockdrag.

”Kommer han tjura?”

Både Alan Hansen och Jamie Redknapp i BBC:s studio tyckte att Svennis skulle ha väntat till paus. Veteranen Alan Mullery i Sky Sports ansåg att Svennis gjorde rätt.

Snacket lär gå i brittisk media under lång tid framöver. Framför allt vill vi alla veta vad Wayne Rooney, som höll tyst i går, anser om saken. Kan han bita ihop – eller kommer han att tjura?

Kanske var situationen lite bra för Svennis i alla fall, ty den flyttar nu fokus från det som egentligen borde diskuteras:

Englands usla spel på Bernabeu. 1–0 i baken låter inte så farligt, men det skiljde verkligen mil mellan lagen.

OS i Madrid – knappast

Spanien lekte fotboll och slog 20-25 passningar i rad medan engelsmännen jagade som besatta utan att få tag i bollen. Och när den väl hamnade i engelsk ägo slogs det bedrövliga pass hela tiden. Det var mycket avslöjande. En läxa för det England som verkligen skriker efter en uppsamlande kraft som Steven Gerrard på mitten.

Nicky Butt kan mycket väl ha gjort sin sista landskamp i går.

Och det allra värsta till sist:

Rasistskandalen på Bernabeu måste få följder för spansk fotboll. De rasistiska buropen riktade mot de svarta engelska spelarna var förfärliga.

Madrid söker (precis som London) OS 2012.

Det som hände i går lär inte hjälpa deras sak.

Peter Wennman

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.