Halmstad har häng på tätlagen

Publicerad:
Uppdaterad:

- Öster är sist i allsvenskan

VÄXJÖ

De Österanhängare som hoppats på en effekt efter veckans tränarbyte blev gruvligt besvikna.

Gästande Halmstad var stabilt, gediget och tungt att möta.

0-3 på Värendsvallen innebar att Halmstad har häng på tätlagen - och att Öster är sist i allsvenskan.

I onsdags tog han över efter sparkade Jevgenij Kouznetsov. I går coachade han ett lag för första gången på sju år. När Leif Widén sedan summerade sitt Öster mot Halmstad sa han:

- Halmstad är ett bättre fotbollslag än Öster. Andrabollar, aggressivitet, tempo - det syns på många sätt att vi är nykomlingar. Det var dessa detaljer som tog ut sin rätt i dag.

Bredvid Widén satt en mycket belåten Jonas Thern, tränare i Halmstad. Två söndagar i rad har han haft nöjet att leda ett Halmstad som besegrat Öster med 3-0. Vid båda tillfällena dessutom med ett kraftigt spelövertag.

- Gediget och bra. En stabil insats trots att det varma vädret sänkte tempot en del. Det märks att Östers försäsong, med mycket skador, betalar sig till vår fördel. Öster var inte alls lika fysiskt starka som vi, analyserade Thern.

Tre snabba mål

Det blev faktiskt lite av en kopia av förra söndagens möte på Örjans vall. Hyfsat jämnt i inledningen, efter hand en Halmstadsdominans, som bara ökade i styrka, tre snabba mål i andra halvlek och ett gigantiskt bombardemang mot Björn Stringheim i Östers mål.

Stringheim gjorde ett gäng svettiga räddningar och höll nere siffrorna, men han var helförbannad efter matchen. Detta på grund av Halmstads omdiskuterade ledningsmål på straff, då Robert Andersson föll i en närkamp med Fredrik Bild. Domare Stefan Johannesson friade, men efter samtal med assisterande domare blåstes straff.

- Än en gång förstör domaren matchen för oss. Det är skandal att han blåser straff, sa Stringheim som i likhet med många andra hävdade att Bild träffade bollen före spelaren.

Straffen sköts säkert i mål av Sharbel Touma och därefter var det inget snack om saken. Östers målchanser var blott två till antalet, en i varje halvlek, och straffmålet blev knäcken för Växjölaget som därefter tappade hela konceptet.

Problem i Öster

Snart hade Magnus Andersson petat in 0-2 i en fumlig situation efter hörna och i matchens slutsekunder höll sig inhopparen Patrik Ingelsten framme på Magnus Svenssons precisa inlägg och spikade slutsiffrorna.

Öster hade hoppats på en spelklar Joao Rodrigo lagom till Halmstadsmatchen. Men papperen från det brasilianska förbundet nådde inte fram till de svenska kollegerna i tid. Först i matchen mot Enköping på söndag kan Öster hoppas på sitt nyförvärv. Han lär behövas om det finns planer på allsvenskt spel i Växjö även till våren. Anfallsspelet just nu är nämligen så gott som obefintligt.

Annat är det i Halmstad. Trots avsaknad av giftige Igor Sypniewski på topp skapades chans på chans. Hallänningarna, som brukar vara bäst på hösten, blir farliga framöver.

TT

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN