Hammarbys ilska efter straffen: ”Han ville verkligen ge bort en straff”

Av: Fredrik Jönsson, Malin Wahlberg, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK avgjorde derbyt på straff efter att Daniel Sundgren gått omkull i en närkamp med Jiloan Hamad.

Efteråt var det delade meningar om straffsituationen.

– Jag sa att den var väldigt, väldigt billig. Men han ville verkligen ge bort en straff. Det är det som irriterar mig, säger Jiloan Hamad.

– Det är väl solklart. Jag har inte sett några bilder. Det jag vet till hundra procent är att han hakar upp mina ben och jag kan inte springa vidare, svarar Daniel Sundgren.

Stockholmsderby såg ut att sluta mållöst när AIK i den 80:e minuten plötsligt fick straff efter att Daniel Sundgren gått omkull i närkamp med Jiloan Hamad.

Norrmannen Tarik Elyounoussi lurade Wiland åt fel hål och satte bollen säkert från elva meter.

0–1 stod sig tiden ut, vilket innebär att Hammarby förlorade för första gången i år.

– Alla får tycka och tänka vad de vill. Men jag har kollat på den flera gånger, och det finns en reprisbild på slutet man ser klart och tydligt att jag är före och han trycker ner mig. Han halkar egentligen på min fot, så ska man döma för någon så tycker jag att det är jag som ska ha frispark. Klippet talar sitt tydliga språk. Hade det varit straff så hade jag varit den första som erkänt det och stått här rakryggad eftersom det är sånt som händer i fotbollen. Men ingen chans, säger Jiloan Hamad.

”Det kan han inte ha varit”

Pratade du med domaren efteråt?

– Jag sa bara att den var väldigt, väldigt billig.

– Det är svårt, han måste ta beslut också. Det är bara det att han är så snabb. Ta några sekunder i stället och diskutera med linjedomaren. Men han ville verkligen ge bort en straff, det är det som irriterar mig lite. Jag tycker den ska vara mer tydlig om man ska blåsa straff. Om man ska blåsa måste man vara hundra procent säker, och det kan han inte ha varit.

Enligt Daniel Sundgren var det helt rätt av domaren att blåsa straff.

– Det är väl solklart. Det jag vet till hundra procent är att han hakar upp mina ben och jag kan inte springa vidare. Så är det bara. Sen är det domaren som dömer, säger Sundgren.

– Det är en situation innan. Det har inte med någon filmning att göra, han hakar upp mina ben. Om någon annan gör krokben på någon annan så ramlar man ju, det är inga konstigheter alls.

Ytterbacken bryr sig inte om vad folk har för åsikter om situationen:

– Jag bryr mig inte så mycket om vad folk säger. Det är säkert ramaskri på Twitter och allt vad det heter. Men jag fattar att det inte är kul att förlora ett derby om man ligger etta och kan rycka till nio poäng. Jag förstår det, men att folk nu efterhand möjligtvis pratar om filmning har jag inga ord för. Det är det inte, han hakar upp mina ben och jag kan inte springa vidare, säger Sundgren.

”Jag tittar aldrig”

Muamer Tankovic var rasande på straffsituationen.

– Domaren hade redan visselpipan i munnen och var på väg att blåsa. Jag blev skitarg. Han vill att det ska vara straff. Han blåser direkt, men han går in på Jille, det är inte Jille som kapar honom. Det är billigt, säger Muamer Tankovic.

Pa Dibba:

– Ingen straff, jag såg den nu. När jag såg bilderna tycker jag bara att det är pinsamt.

Målvakten Johan Wiland hade ingen möjlighet att ta straffen. Men efteråt visade 37-åringen stor besvikelse mot domslutet.

– Jag kollade efteråt, den är horribel. Vi gör ingen bra match men den ska inte avgöras med en straff på det sättet, säger Wiland.

– Det gick inte att prata med honom. Han gick bara därifrån.

Rikard Norling ville inte kommentera situationen och valde att titta bort när C More visade reprisen för tränarna.

– Jag tittar aldrig oavsett om det är för eller emot oss. Det är skitsvårt att vara domare och ibland går det med oss och ibland går det mot oss. Jag förstår besvikelsen om det nu inte skulle vara straff, det är en del av det, säger han.

Domare Ekberg försvarade beslutet efter matchen.

– Först blir det en situation som inte blir något som vi tycker. Sedan drar ju Hamad med foten och hakar upp Sundgren och då är det straff, säger han.

Publicerad: