Kenny Jönsson flydde från maskerade män

Såg Helsingborg-Djurgården på plats: ”Det var skräck i hela staden”

OS-hjälten Kenny Jönsson, 39, fick se idrottens svarta ansikte i helgen.

Han jagades av ilskna supportrar genom Helsingborg och fick hjälp att fly i en bil för att klara sig helskinnad.

– Efteråt blev jag riktigt rädd, säger hockeylegendaren.

Han har spelat tio säsonger i NHL, har tröjan i taket hos New York Islanders och varit lagkapten för Tre Kronor vid fyra stora turneringar.

Lägg därtill VM-guld och OS-guld 1994 och 2006, där Kenny Jönsson valdes till turneringens bäste back.

I söndags gick han på fotboll, ville se folkfesten på Olympia och den allsvenska premiären mellan Helsingborg och Djurgården.

Den dagen kommer han aldrig att glömma.

– Det var skräck i hela staden och det var avskyvärt.

När matchen avbröts valde Kenny och hans fyra vänner att lämna arenan och bege sig hemåt.

– I en korsning mötte vi ett 20-tal maskerade män. Jag antar att de var fans till Djurgården. Jag tänkte först att de bara ville gå förbi. Men märkte snabbt att männen hade något annat i tanken. Vi la benen på ryggen och sprang för livet, säger Kenny Jönsson.

”Gick så snabbt”

Männen fick aldrig tag på OS-legendaren eller hans vänner.

Tacka en vänlig bilist för det.

– Vi sprang över en gata och en bilist som stod vid ett rödlyse öppnade dörren och vi hoppade in. Allt gick mycket snabbt och jag är tacksam till hur vänlig bilisten var, säger Jönsson.

Han blev inte rädd under jakten eller vid konfrontationen.

Men efteråt.

När tankarna sjunkit in.

– Man vet aldrig vad som kunnat hänt. Det hade kanske ”bara” slutat med att man blivit nedslagen. Det var så många här nere i Helsingborg som råkade mycket illa ut i helgen och många ligger kvar på sjukhuset, säger Kenny Jönsson och konstaterar kallt:

– Jag har aldrig varit med om något liknande.

”Porta bortafans”

Han har sett mycket elitidrott och är en van besökare på Olympia. Han tror inte att våldet på arenorna kommer försvinna, men för att få bukt med problemet, på kort sikt, är han inne på att porta bortafansen på matcherna.

– Det kommer fungera ett tag. Sedan kommer fansen att hitta nya vägar att ta sig in på matcherna. Du ser vad som hände dagen efter kaoset i Helsingborg, när det blev tumult på Friends trots sorgens dag i Helsingborg.

Trots skandalscenerna kommer han faktiskt att fortsätta att gå på fotboll.

– Ja, det kommer jag. Men jag kommer välja matcherna väl och vara noggrann när jag lämnar arenan. Kommer aldrig glömma det som hände i söndags, säger han.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN