– Ett av de mest omfattande verken i svensk kulturhistoria

avPer Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10 | Foto: Jimmy Wixtröm
En guldmålad Daniel Tjernström poserar för Sportbladets läsare

Rederiet, Skilda världar och... "Tusen timmar med Tjerna".

Nu ska ett gäng AIK:are se till att Daniel Tjernström blir odödlig även i populärkulturen.

– Om man sammanställer Tjernas karriär i AIK blir det ett av de mest omfattande verken i svensk kulturhistoria, säger Dylan Dehoky som ska göra en rekordlång tv-serie om ikonen.

Efter 15 säsonger och 430 matcher, varav 397 tävlingsmatcher, gör Daniel Tjernström i dag sin sista match för AIK.

Nu börjar det mödosamma arbetet med att säkra "Tjernas" fotbollsgärning för eftervärlden. AIK-supportrarna ska samla in tv-sändningar från lagkaptenens samtliga matcher i klubben och lansera det nästan 1000 långa timmar långa videomaterialet som Sverige längsta tv-serie genom tiderna. Varje enskild match räknas som ett avsnitt.

"Tusen timmar med Tjerna" blir Sveriges längsta serie mätt i tid, även om Skilda världar har fler avsnitt (500). En annan långkörare, Rederiet, är god trea med 317 avsnitt.

– Om man sammanställer Tjernas karriär i AIK blir det ett av de mest omfattande verken i svensk kulturhistoria. Det säger en hel del, förklarar Dylan Dehoky, AIK-supporter och en av initiativtagarna.

På en webbplats ska materialet samlas in, och skaparna hoppas kunna färdigställa serien innan säsongsavslutningen. Ambitionen är att ta fram serien som en box man kan köpa. Boxen blir nästan en kubikmeter stor och kommer levereras med lastbil, hälsar Dylan Dehoky.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM