Zlatan Ibrahimovic

Presidenten backar inte – strejk hotar Zlatan & co

Av: 

Johanna Frändén

FOTBOLL

PARIS. De franska klubbarna vädjade om skattelättnader, men François Hollande har bestämt sig.

Efter ett möte med Frankrikes president i går ser Ligue 1-klubbarnas strejkhot ut att bli allvar – och PSG:s hemmamatch mot Lyon den 1 december att ställas in.

– Vår ståndpunkt är tydlig, säger klubbfackets ordförande Jean-Pierre Louvel.

Hollande.
Hollande.

Det blir inget undantag för fotbolls-Frankrike från den kommande skattehöjningen i Frankrike. Det slog landets president François Hollande fast i går efter att han tagit emot presidenter för flera franska Ligue 1-klubbar för att samtala om den skattereform som hela Frankrike står inför.

Klubbarnas fack har sedan tidigare annonserat att man kommer att strejka för att visa sitt missnöje och att den 15:e omgången av Ligue 1, den sista helgen i november, inte kommer att spelas.

– Vi har framfört vår synpunkt och presidenten sin. Vi kom inte till någon lösning och om saker inte förändras är vår ståndpunkt tydlig, säger klubbfackets ordförande Jean-Pierre Louvel, som kallat skattehöjningen ”ett misstag från första början”.

Skatten: 75 procent

I praktiken innebär skattereformen, som president Hollande gick till val på 2012, att landets höginkomsttagare ska beskattas med 75 procent på alla inkomster som överstiger en miljon euro (cirka 9 miljoner kronor) per år.

Skattereformen var först tänkt att gälla löntagarna direkt, men skrevs under våren om till att gälla företagen som betalar ut lönerna, vilket, i teorin, gör att det är klubbarna och inte spelarna som drabbas.

– För att få ordning på statens finanser är det rimligt att begära det här av de medelstora företagen, där fotbollsklubbarna ingår, säger president Hollande i ett uttalande efter mötet med de franska fotbollspamparna.

Från klubbarnas sida har man i första hand vänt sig mot skattereformens retroaktivitet och menar att den inte borde gälla för de kontrakt som man redan skrivit med spelare.

”Vi är solidariska”

Kritiken från flera håll i fotbolls-Frankrike handlar om att den inhemska ligan, vars ekonomi redan är hårt anstängd, kommer att få ekonomiskt svårt att behålla sina bästa spelare.

Paris Saint-Germain, som är den klubb som betalar ut högst löner i fotbollsfrankrike, omsätter 400 miljoner euro och kan se fram emot en skattenota på 20 miljoner extra i och med reformen.

Från klubbens håll har man tidigare annonserat att man budgeterat för att betala ut de extra pengarna.

Laurent Blanc gav sin syn på saken under presskonferensen före dagens match mot Lorient.

– Vi är solidariska med de andra klubbarna, men jag hoppas att vi inte kommer behöva hamna i den här situationen (att strejka, reds. anm). PSG har möjlighet att betala de här pengarna, medan andra klubbar inte kan. Jag är i fel position för att prata om det, eftersom jag är tränare i PSG, men om vi vill ha en konkurrenskraftig liga måste vi tänka på de andra.

Har du pratat med spelarna om en eventuell strejk?

– Nej, och det är viktigt att komma ihåg att det är klubbarna och inte spelarna som strejkar i så fall, säger Blanc till Sportbladet.

Källor: l’Équipe, Le Parisien, France24.com

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic