14 dagar från döden – nu är han Zlatans hopp

Efter att ha lurat busschaufförer, stirrat döden i vitögat och gjort en hemlig överenskommelse med Zlatan – nu ska Thiago Silva frälsa PSG

Zlatan Ibrahimovic kan inte längre påverka sin högsta karriärsdröm.

Svenskens stora hopp står till att PSG parkerar bussen och försvarar sin 3-1-ledning i Champions League-kvartsfinalen mot Chelsea.

Men det finns knappast någon bättre lämpad för den uppgiften än Thiago Silva.

Zlatan Ibrahimovic har pekat ut årets upplaga av Champions League som hans kanske största chans på titeln men efter skadan i den första kvartsfinalen mot Chelsea missar 32-åringen inte bara returen utan med stor sannolikhet också ett eventuellt semifinalspel. Utan sin störste stjärna offensivt får PSG lita till sin store härförare defensivt.

Efter 3-1 i hemmamatchen ska Thiago Silva nu stänga försvaret mot Chelsea och ta det franska laget till semifinal. Det handlar helt enkelt om att parkera bussen – något som bokstavligt talat kommit att prägla hela brassens liv.

Skoluniform för att lura bussförarna

Thiago Silva växte upp i Rio de Janeiro. Men utan en pappa var det en sökande och osäker pojke som föredrog att sitta vid sidlinjen och studera spelet på planen än att ta mod till sig och fråga om han fick vara med.

– Jag saknade min pappa någon enormt när jag var liten. Mina föräldrar skiljde sig när jag var väldigt ung och jag saknade någon som pekade ut vägen. Jag behövde en fadersfigur, en familjefar. Men efter två-tre år fick jag det i min styvpappa. Utan honom i mitt liv hade jag aldrig varit där jag är i dag. Han var alltid där för mig och hjälpte mig villkorslöst med allt.

Thiago Silvas styvpappa kunde hjälpa till med allt – utom pengar. Men med fräckhet och fantasi löste de två även de problemen tillsammans.

– Han kom alltid på sätt för mig att kunna spela fotboll. Att fortsätta träna. Ibland brukade jag sätta på mig skoluniformen även när jag skulle ta bussen till träningen eftersom jag inte hade råd med biljetten. Föraren kunde säga att ”jag är ledsen grabben men det här är inte vägen till skolan”. Då var jag alltid ärlig. ”Jag ska inte till skolan men om du kan hjälpa mig att uppfylla min dröm kommer jag vara dig evigt tacksam”. De slängde inte av mig en enda gång utan lät mig alltid åka med till träningen. Så jag måste tacka alla busschaufförer också.

Men trots sin enorma vilja var inte den lille pojken någon större talang. Thiago Silva inledde karriären som yttermittfältare men nobbades efter provspel av såväl Flamengo och Fluminense som Vasco De Gama. Till sist satsade lokalklubben RS Futebol på brassen och gav honom ett proffskontrakt.

Via det defensiva mittfältet skolades Thiago Silva om till mittback och redan efter en säsong värvade Juventude den nu lovande spelaren innan han året efter flyttade vidare till portugisiska storklubben Porto. Men prövningarna var långt ifrån över.

Efter att ha misslyckats att slå sig in i a-laget skickades Thiago Silva sex månader senare vidare på lån till ryska Dynamo Moskva. Plötsligt stod en 20-årig brasiliansk grabb i en jättestad utan vänner och i ett klimat han aldrig tidigare upplevt.

– Jag var väldigt ung när jag kom till Ryssland. Det var mitt i december och svinkallt.

”Jag stirrade döden i vitögat”

Thiago Silvas kropp var inte beredd på omställningen. Nästan omedelbart insjuknande brassen med symptom som ställde de ryska läkarna.

– Jag låg på sjukhuset, jag åt massor men jag hade ändå inte energi nog ens för att kunna gå. Jag fick två val: lämna det som det är eller att skära bort en del av min lunga. Jag sa bara ”Nej, rör inte min lunga!”. När jag ser tillbaka på det i dag lärde jag mig verkligen en läxa där. Nu kan jag ändå skämta om det eftersom det är svårt nog att spela med två lungor, föreställ dig då om jag skulle försöka stoppa alla franska och afrikanska anfallsspelare i Ligue 1 med bara en och en halv.

Backen vägrade ge upp sin fotbollsdröm. Det som följde var sex månader av tv-spel och stirrande på ryska tv-program som han inte förstod ett ord av. Och så massor av fotboll.

Så fort han fick chansen slog brassen på fotboll på tv:n. Precis som när han var för blyg för att vara med började Thiago Silva återigen studera spelet från sidan och suga in all kunskap han kunde. Samtidigt började hälsoläget bli akut.

– Jag stirrade döden i vitögat. Jag hade varit sjuk i sex månader när läkarna till sist räknade ut vad det var. De sa åt mig att om det hade dröjt två veckor till hade de inte kunnat behandla det.

– Jag fick veta att jag hade fått tuberkulos och den var så aggressiv att den var nära att döda mig. Så nära var jag att inte stå här i dag, och att inte ha den karriär jag har. För att vara ärlig är det mitt livs största seger. Det är inte titlarna i Italien, Brasilien eller Frankrike. Min största seger var att bli frisk.

Det blev inget spel i Ryssland. Efter att ha lämnat sjukhuset vände han återigen hem till Brasilien och skrev på för Fluminense. En chansning av klubben då det fortfarande fanns stora frågetecken kring mittbackens hälsa.

Men istället för att stagnera på sjukhuset hade Thiago Silva utvecklats. Efter att ha studerat sina kollegor på tv i sex månader från sjukhussängen tog han med sig sina nya insikter ut på fotbollsplanen. Under sin andra säsong ledde Thiago Silva ett försvar som bara släppte in 39 mål på 38 matcher i den målglada ligan och vann den brasilianska cupen.

Brassen etablerade sig snabbt som en av landets bästa backar vilket fick italienska Milan att satsa på honom i december 2008. Men efter att han återigen landat i Europa började strulet på nytt.

Milan hade redan värvat två spelare utan EU-pass och kunde inte registrera mittbacken för spel. Först i juli 2009 kunde Thiago Silva göra debut – och ni kan nog räkna ut vad han spenderade halvåret däremellan med.

”Annars hade jag varit busschaufför”

Brassen ägnade sin lediga tid åt att specialstudera Milans försvarsgeneraler Alessandro Nesta och Paolo Maldini. Han satt nu återigen på den kritade sidlinjen som blivit som hans andra hem och sög in kunskap. När han väl fick dra på sig matchtröjan tog brassen över försvarsplatsen efter legendaren Maldini och kom snabbt att överglänsa sin andre läromästare Nesta.

Thiago Silva var i Milan för att stanna.

– Min plan är att stanna till juni 2016 och sedan förnya mitt kontrakt för ytterligare fyra år. Jag hoppas att Milans vicepresident Adriano Galliani ser den här intervjun så att han vet vad han ska göra, sa brassen till Milans egen tv-kanal i december 2011.

Galliani såg förmodligen intervjun. Det gjorde troligen också presidenten Silvio Berlusconi. Men den ekonomiska krisen i Europa slog hårt mot Milans ägare och när PSG 2012 erbjöd över 360 miljoner kronor för mittbacken tvingades Thiago Silva, ytterst motvilligt, flytta till Paris. Men först försäkrade han sig om att i alla fall få med en trygghet till Paris.

– Jag ska säga sanningen. Jag och Zlatan pratade med varandra innan vi skrev på kontraktet. Min tanke och idé var att fortsätta spela tillsammans med honom i Milan och i slutändan kom vi till en överenskommelse om att fortsätta spela tillsammans, men nu i PSG, sa mittbacken under besöket i Sverige med det brasilianska landslaget i augusti 2012.

Nu ska i dag 29-årige Thiago Silva rädda sin svenske väns dröm om att vinna Champions League. Han har efter att ha plankat på bussar, stirrat döden i vitögat, och kanske än viktigare, stirrat på fotboll i tusentals timmar förvandlats till vad många anser är hela planetens bäste försvarsspelare. Och han vägrar att sluta titta på fotboll.

Än i dag sitter mittbacken uppe sent på kvällarna och följer den brasilianska ligan.

– Varje kväll klagar min fru Isabel och säger att ”du ägnar ju hela dagarna åt den där bollen och nu sitter du här och tittar på fotboll!”. Men jag säger åt henne att om det inte hade varit för den där bollen hade jag fortfarande bott i Brasilien och förmodligen jobbat som busschaufför.

Kanske på den buss som Thiago Silvas äldre bror i dag har som arbetsplats i Rio de Janeiro. Eller den buss där han träffade sin fru Isabel. Bussar har kommit att prägla Thiago Silvas liv och gett honom både hans karriär och familj. Nu ska han bara parkera PSG:s i London också.

Källor: L'Equipe, Ligue1.com, Globo Esporte, The Score, Milan Channel, Sportv.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.