Fotboll

Dulee Johnson friad

Av: 

David Nannini Nilsson

FOTBOLL

Svea hovrätt upphäver rattfylleri-domen

Dulee Johnson, 24, frias från åtalet om grovt rattfylleri och olovlig körning.

Det meddelade Svea hovrätt i dag.

En av domarna var dock skiljaktig och vill fälla Dulee Johnson och döma honom till fängelse.

Stockholms tingsrätt hade tidigare fällt den före detta AIK-stjärnan och dömt honom till dagsböter.

Foto: PONTUS ORRE

Den 14 februari 2008 stoppades den dåvarande AIK-spelaren i sin bil utanför krogen ”Soap Bar” på Nybrogatan i centrala Stockholm.

Dulee Johnson greps av polisen och tester visade att han hade 1,76 promille alkohol i blodet.

Dömdes till dagsböter

Stjärnan åtalades för grovt rattfylleri och olovlig körning och dömdes i tingsrätten mot sitt nekande till 80 dagsböter à 1 000 kronor.

Dulee Johnson, som för närvarande spelar i den israeliska klubben Maccabi Tel Aviv, överklagade domen till Svea hovrätt – som nu väljer att fria 24-åringen.

Hovrätten skriver i sin dom:

– Av utredningen i målet framgår att Dulee Johnson vid tillfället varit alkoholpåverkad i sådan mån att åtalet för grovt rattfylleri skulle vinna bifall, om det kan visas att han kört bilen. Det framgår också av utredningen att bilen vid tillfället förflyttades i vart fall någon meter framåt på den plats, där den stod uppställd. Frågan är om Dulee Johnson, som suttit på förarplatsen i bilen fört bilen eller om det kan förhålla sig på det sätt han påstått, nämligen att bilen kommit i oavsiktlig rullning genom att en av flickorna i bilen kommit åt växelspaken och satt bilen i rörelse.

”Inte så osannolik”

– Av utredningen i målet framgår alltså att bilen har rullat någon meter framåt och att den hindrades att fortsätta framåt av en parkerad motorcykel. För att kunna köra från platsen hade Dulee Johnson alltså behövt börja med att backa bilen. Vidare framgår att Dulee Johnson suttit en stund i bilen innan förflyttningen skedde utan att visa tecken på att vilja lämna platsen. Hovrätten finner därför att Dulee Johnsons version av händelseförloppet inte är så osannolik att den kan lämnas utan avseende. Vid sådant förhållande ska åtalet ogillas.

En av de fem domarna i hovrätten var skiljaktig och ville fälla Dulee Johnson och döma honom till fängelse i en månad.

– Jag delar den slutsats tingsrättens majoritet kommit till i fråga om skuld. Vad som förevarit i hovrätten föranleder således enligt min mening inte någon annan bedömning än den tingsrätten gjort i den delen, skriver den skiljaktiga domaren.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!