”Jag gör allt för att vinna den här jävla Champions League...”

Zlatans förbannelse – så har han floppat i Europa

Zlatan Ibrahimovic + Champions League = dömt att misslyckas?

På något sätt är det alltid som om släkten är värst.

Zlatan Ibrahimovic är 19 år och har bara någon månad tidigare blivit köpt till Ajax som lagets dyraste nyförvärv genom tiderna.

Innan ens holländska ligan hunnit starta ska det unga och talangfulla Amsterdamlaget försöka kvala in till Champions League.

Tidigare samma år, 2001, har Zlatan Ibrahimovic gjort sin riktiga debut i det svenska A-landslaget. Då spelade han tillsammans med Henrik Larsson. Nu står Henke på andra planhalvan på Amsterdam Arena, tillsammans med Johan Mjällby och de andra i Celtic.

Det blir platt fall för Zlatans Ajax direkt i första kvalmatchen till gruppspelet i Champions League när Celtic vinner med 3–1 på bortaplan i Holland. Ibrahimovic kan glömma den största klubbturneringen den säsongen.

Det blir fler besvikelser de kommande åren.

Barcelona kan åka ur i kväll

Åtta år senare har den unge supertalangen blivit en global superstjärna, men i kväll är det likväl några mycket goda vänner och synnerligen bekanta ansikten som åter kan stoppa en av Zlatan Ibrahimovics största drömmar – att vinna Champions League.

Förlorar Zlatans Barcelona mot Inter riskerar regerande mästarna att åka ur tävlingen redan i gruppspelet.

Och då blir det svårt att tvivla på att det inte vilar någon slags förbannelse över kombinationen Zlatan Ibrahimovic och Champions League.

När Zlatan i kväll, trots lårskada, sannolikt tar plats från start på Camp Nous gräsmatta så är han definitivt medveten om vad som krävs av Barça mot hans gamla lag.

– Inter är ett väldigt bra lag och det här är en avgörande match där det inte finns några felmarginaler för oss. Om vi vinner tar vi kommandot i gruppen, säger Ibrahimovic till Fifa.com.

Och om Barcelona inte vinner? Zlatan uttalar inte ens det scenariot i sitt svar. Istället fortsätter han:

– Hittills har vi haft väldigt mycket otur i våra Champions Leaguematcher. Det är en väldigt stor match för mig och jag är optimistisk. Jag tror det kommer gå som jag vill.

Men han har ju liksom haft fel förr, speciellt när det gäller den här turneringen.

2002/2003 hade Zlatan och Ajax haft en bra väg fram till kvartsfinalen mot Milan. Efter 0–0 hemma spelade svensken fram kompisen Steven Pienaar till 2–2-målet på San Siro.

Ajax var på väg mot semifinal – när Jon Dahl Tomasson gjorde 3–2 på tilläggstid.

– I dag saknade vi den där turen som vi har haft i gruppspelet. Men det har varit helt underbart att spela i Champions League, sa Zlatan direkt efter förlusten mot de blivande mästarna.

Han visste inte vad som skulle följa.

Ibrahimovic bytte klubb och land. Våren 2005, kvartsfinal mot Liverpool. Efter 1–2-förlust på Anfield räckte det med ett Juventusmål för att ta Turinlaget till semifinal.

”Sådan är fotbollen ...”

Ett enda mål av Zlatan – som inte gjort ett enda mål i Champions League den säsongen. Kritiken hade börjat växa fram på allvar att svensken inte klarade av den största turneringen och att prestera i de största matcherna.

Zlatan brände chanserna, det blev 0–0 på Delle Alpi och Juventus var utslaget mot blivande mästarna.

– Sådan är fotbollen. Vi får vinna Champions League nästa år istället, sa Zlatan.

Nytt år, ny klubb, samma turnering, samma resultat. År efter år. 11 mars 2009 stod han där åter som en gigantisk förlorare. Zlatan och Inter hade haft lägena ... men det var Manchester United som var effektivast och svensken fick ännu en gång förklara.

Men nu höll Zlatan inte igen längre.

– Jag är oerhört besviken. Mitt enda mål var att vinna Champions League i år. Jag gör allt för att vinna den här jävla Champions men det går inte min väg.

Kommer det någonsin göra det?

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.