Trion - håll i gång i skogen

FOTBOLL

Bylagets tränare: En fantastisk inramning - jag kunde aldrig drömma om att det skulle komma över 3 000

SPJUTSBYGD

Speakerns uppmaning efter matchens slut blev en perfekt sammanfattning av en alldeles makalös kväll:

"Ta det lugnt hem för just nu råder i det lilla samhället Spjutsbygd fullständigt trafikkaos".

Foto: Hela 3 029 åskådare följde matchen mellan Trion och Umeå på Spjutsbygds IP, ett par mil norr om Karlskrona. Det är den högsta publiksiffran i damallsvenskan sedan 1998.

Det bor cirka 700 i byn - om man räknar med korna som en sa till mig - och det kom 3 029 åskådare till den allsvenska dammatchen mellan Trion och Umeå.

AIK, Hammarby och Djurgården skulle behöva locka i storleksordningen 3,5 miljoner per match för att matcha den procenten.

Trion är ett fenomen i svensk fotboll. När Malmö FF drog 2 509 mot Umeå var knappt 400 betalande åskådare. Trion slår toppnoteringen med råge och nästan alla är betalande.

Umeå har världsstjärnorna Malin Moström och Hanna Ljungberg. Är näst bästa damfotbollslaget i Europa och har nått kultstatus i en rätt stor stad.

Ändå är det Trion som har bästa publiksnittet i damallsvenskan. På en idrottsplats mitt ute i skogen, där huvudvägen är så smal att möten blir omöjliga på grund av de långa raderna av parkerade bilar på bägge sidor.

Sånt löser man. Man får väl backa. Ingen blir arg och irriterad.

För när Trion spelar är det folkfest.

"Det här är underbart"

- En fantastisk inramning. Jag kunde aldrig drömma om att det skulle komma 3 000 men när så många kommer och vi kan bjuda upp till kamp mot Umeå - då är det underbart, säger Trions tränare Stephan Åkerström.

I 74 minuter höll Trion tätt. Sen blev Hanna Ljungberg för svår två gånger om och det blev en 0-2-förlust för den allsvenska nykomlingen.

- Umeå gör i snitt fem mål per match så det här är vi nöjda med, säger Stephan Åkerström.

Han är en av de viktigaste bakom Trions succé. Inte för att han i fjol fick hoppa in som ersättare för en avhoppad tränare utan mer för de tio års arbete han lade ner på damsatsningen under sin första vända i föreningen.

- Då kändes det som att damfotbollen i klubben stod och föll med mig. Nu engagerar den alla. Trion har blivit hela Blekinges sak.

Bara på matchen mot Umeå arbetade 60-talet entusiaster gratis för att ro iland arrangemanget. Inga kor syntes till så antagligen var det var tionde bybo som ställde upp.

- Vi omsätter en miljon ungefär och drar väl in upp mot 400 000 i sponsorsintäkter. Det är till och med så att vi måste tacka nej till sponsorer som vill bli omnämnda i programmet därför att vi inte har mer plats, säger Stephan Åkerström.

Inga extra favörer

Frågan är såklart hur länge sagan kan leva vidare.

- Det finns inga problem med att ha ett elitlag i Karlskrona kommun. Vi har ett stort upptagningsområde i Blekinge och upp i Småland. Nästan inga spelare bor ju direkt i trakten.

Själv bor Stephan Åkerström i grannbyn Rödeby. Tillsammans med mittbacken Lina Svensson.

En snart 40-årig tränare och en 23-åring i hans eget lag. Många har höjt på ögonbrynen men numera är det längre någon sensation. Och ingen tror att Lina har några extra favörer.

- Det går alldeles utmärkt. Lina är faktiskt den enda givna i laget och har valts till lagkapten. Det hade kanske varit skillnad om hon varit på gränsen, säger Stephan Åkerström.

- Det enda är att det blir lite mycket fotboll emellanåt, säger Lina Svensson, som hade den otacksamma uppgiften att försöka hålla koll på Hanna Ljungberg.

- Inspirerande att spela mot henne men hon är fruktansvärt rapp och har något som inte någon annan damspelare har.

Hanna Ljungberg visade det med sina mål och ett helt underbart försök att klacka bollen över sig själv och förbi motståndarna. Det hade sånär lyckats och alla i den brett åldersspridda publiken applåderade artigt.

Varm stekt sill med rödlök

Det hördes aldrig ett ont ord. Inga hataramsor. Tji huliganer trots att en del yngre tatuerade män såg ut som såna man inte skulle vilja möta en sen kväll på stan. Nu lattjade dom med små barn och följde entusiastiskt spelet på planen.

Det var en folkfest.

Och sillmackan för 20 spänn i kiosken går knappt att beskriva med ord. Varm stekt blekingesill med rödlök och senapssås på mörkt bröd.

Jag vet att vi ska vara neutrala men jag håller tummarna för att Trion håller sig kvar i damallsvenskan.

Det här var som att komma tillbaka till idrottens sanna själ.

Spjutsbygd - 700 invånare

Stefan Alfelt