Sundfors glänser - utan att vara landslagsaktuell

FOTBOLL

SUNDSVALL

Magnus Hedman, Magnus Kihlstedt och framtidsmannen Andreas Isaksson var Sveriges tre målvakter i Japan-VM, Örgrytes Dick Last "reserv på hemmaplan".

Jodå, Sverige har gott om bra målvakter.

Mycket gott om får man väl säga eftersom en sån som Fredrik Sundfors i Sundsvall aldrig förekommer i landslagsdiskussionen...

På söndagen 1-1 mot serieledande Örgryte - och ännu en stormatch av Fredrik Sundfors.

Till utseendet har Norrlandslagets målvakt länge påmint om den store dansken Peter Schmeichel, även om han rent formellt är ett halvt nummer mindre: Sundfors 184 lång och 85 kilo på vågen mot Schmeichels 193 cm och 96 kilo under storhetstiden.

De senaste åren har Sundfors med en allt större auktoritet också närmat sig Schmeichels klass på plan, och i dag är Hudiksvallssonen målvakt i det enda av de allsvenska lagen som släppt in färre än tio mål; målskillnad 10-9 på elva matcher.

Mot Örgryte fick han kapitulera för en låg och lurigt knorrad brassefrispark med studs från Afonso Alves tätt intill sin vänstra stolpe, men dessförinnan hade Fredrik Sundfors...

1) gjort sig så stor när den andre brassen Paulinho Guará kom fri, att han fick skottet rakt på sig;

2) med en fotparad räddat Afonsos friläge minuten efteråt;

3) återigen gjort sig så stor att denna gång en fri Patrik Fredholm tvingas skjuta bollen i stolpen.

Toumela utgick skadad - mot sin vilja

Gif Sundsvall är inte bara Fredrik Sundfors, utan när laget gör sin bästa hemmamatch för året så är Marko Tuomela en jätte längst bak innan han, mot egen vilja (!), tvingas utgå knäskadad, 32-åringen Hasse Bergh på mitten tillbaka som lite av den gamle pådrivaren vi gärna vill minnas och över huvud taget är det ett piggt Sundsvall som inte tillåter Örgryte att spela sitt eget spel.

Att Giffarna ligger på övre halvan är ändå mest Fredrik Sundfors förtjänst, och nog är det väl lite konstigt att det nu är över tolv år sedan han spelade sin senaste landskamp; i juniorlandslaget 2 januari 1990 mot Sovjet i israeliska Herliza, stryk 1-2.

Niklas Gudmundson från Halmstad gjorde enda svenska målet, och Niklas var också en av tre målskyttar i Sundfors landslagsdebut, 3-1 mot Holland i portugisiska Penasiel 24 mars 1989; Tommy Onodi från Eskilstuna och Jonny Rödlund från Norrköping de båda andra.

Totalt blev det sju juniorkamper under förbundskapten Ulf Lyfors. Tre segrar, två oavgjorda, två förluster, målskillnad 13-6.

Mot Örgryte spelade målvakt Sundfors sin 60:e allsvenska match, och det är länge sedan han i sådan statistik passerade pappa Göran, som 1974 hann med 26 allsvenska matcher för Brynäs IF - märkligt nog utan att göra ett enda mål; jag som minns honom som en riktig gammaldags center som tryckte in mål...

På lördag möter Sundsvall Hammarby på Söderstadion. Där får man klara sig utan förre bajaren Hasse Bergh, som efter två hårda tacklingar förärades två gula kort och därmed också ett rött av domare Sten Johanzon, Finspång, en högst impopulär person på Idrottsparken.

Idrottsparken - en riktig bonnaplan

För att citera, och jag håller alltså med, den på slutet läktarförvisade tränaren Per Joar Hansen:

- Maken till självupptagen person har jag aldrig sett. Han var ju rena parodin. Skulle koncentrera sig på att döma fotboll istället.

Till sist: nya Idrottsparken är en vacker anläggning - men fick man inga pengar över till gräsmatta och gräsklippare? Långt gräs, mjukt underlag. Såg verkligen ut som en bonnaplan.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM