Allsvenskan i fotboll

IFK Göteborgs tunga resultat: 12,5 miljoner minus

Av: 

Filip Durefelt

FOTBOLL

IFK Göteborg fortsätter att blöda ekonomiskt.

Resultatet för 2017 landar på minus 12,5 miljoner kronor.

För en knapp vecka sedan erfor Sportbladet att IFK Göteborgs negativa resultat för det gångna året skulle bli runt tio miljoner kronor.

Nu står det klart att det är värre än så.

Verksamhetsberättelsen som publicerats på hemsidan visar att Blåvitt gör ett minusresultat på 12,5 miljoner kronor efter skatt under 2017.

– Resultatet är inte förvånande och något vi varit medvetna om en längre tid. Utifrån den vetskapen har vi skurit kraftigt i kostnader, vilket slår igenom 2018 men än mer 2019. Men, för att nå en ekonomi i balans krävs också ökade intäkter och med vårt starka varumärke i ryggen ska vi bara lyckas här, säger Mats Engström, vice ordförande, i ett pressmeddelande.

Räddas av Dahlberg-försäljning

Trots de dystra siffrorna kommer IFK Göteborg att räddas av det framtida resultat för 2018, då man kan räkna in intäkterna från försäljningen av Pontus Dahlberg för 35 miljoner kronor till Watford.

– Med de spelarförsäljningar som genomförts i början av 2018 har våra ekonomiska förutsättningar förbättrats. Det innebär att vi kan börja bygga en konkurrenskraftig trupp bestående av akademispelare, kulturbärare och spetsspelare, helt i enlighet med den strategi vi klubbade i fjol, fortsätter Engström.

Intäkterna minskade kraftigt

Klubbens kostnader minskade från 147 miljoner kronor till 121 miljoner kronor jämfört med 2016, men det är en liten minskning med tanke på att de totala intäkterna under samma period gick från 153 miljoner kronor till 108 miljoner kronor.

Försäljningen av nyckelspelare som Mattias Bjärsmyr, Mads Albaek och Sören Rieks gav exempelvis inga större intäkter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Förbundets svar: ”Går inte att bevisa”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

IFK Göteborg