Ibra kan stängas av i fem matcher

FOTBOLL

Domar mot svensken faller på torsdag

1 av 2

PARIS. Zlatan Ibrahimovic bad om ursäkt två gånger om, men svenskens öde vilar nu i franska ligaförbundets händer.

På torsdag träffas disciplinkommittén för att diskutera ett lämpligt straff efter söndagens utbrott mot domaren.

Enligt fotbollsförbundets stadgar kan Zlatan missa upp till fem matcher med PSG under våren.

Dagen efter förlusten mot Bordeaux var kritiken mot Zlatan Ibrahimovic varit massiv i Frankrike. Förutom ett koppel av gamla storspelare som Frank Lebœuf och Christian Karembeu har också flera franska politiker gett sig in i leken.

Idrottsminister Patrick Kanner var tidigt ute och krävde svensken på en ursäkt, och högerextrema Front Nationals ledare Marine Le Pen gick längre än så:

– Om man inte tycker om Frankrike får man lämna landet, förklarade Le Pen i en partiledarintervju med radiokanalen Europe 1 på måndagmorgonen.

Bad om ursäkt

Zlatan Ibrahimovic bad om ursäkt för sitt utbrott via PSG:s presstjänst och därefter också i en video gjord av klubben.

– Det var inte menat till folket. Jag var arg när jag sa det. Om någon blev förolämpad eller tog det på fel sätt ber jag om ursäkt, säger Ibrahimovic till PSG-TV.

Men raseriutbrottets sportsliga konsekvenser lär märkas i flera veckor framöver. På torsdag ska ligans disciplinkommitté sammanträda för att besluta när man ska kalla svensken för förhör. Mest troligt är att PSG skickar sin sportdirektör Olivier Létang för att föra svenskens talan.

Enligt regelverket kan detta inte ske förrän tidigast ett par veckor efter sammanträdet, alltså under första veckan i april. Däremot går åsikterna i Frankrike isär om när avstängningen kommer att träda i kraft; före semifinalen i franska cupen mot Saint-Etienne den 8 april, eller först veckan därpå, då Ibrahimovic också kommer att ha möjlighet att spela ligacupfinalen mot Bastia den 11 april.

CL-domen väntar också

Oavsett det kommer Zlatan av allt att döma kunna spela helgens möte med Lorient och toppmatchen borta mot Marseille den 5 april.

Därefter väntar ett straff som enligt stadgarna utgår från fyra matchers avstängning, men där disciplinkommittén har fritt fram att både lägga till och dra av matcher ”i enlighet med händelsens allvar”. Eftersom Zlatan sedan tidigare besök hos disciplinnämnden har en matchs avstängning hängande över sig, som träder i kraft vid nästa förseelse, kan straffet, enligt RMC, uppgå till så mycket som fem hela matcher.

PSG:s försvar kommer att byggas kring det faktum att utbrottet skedde utanför omklädningsrummet, ett utrymme där spelarna inte riktar sig till media, samt att Zlatan själv inte riktade sig direkt till domaren.

På torsdag meddelar dessutom Uefa hur många matcher Zlatan stängs av efter det röda kortet mot Chelsea i Champions League-åttondelen i onsdags förra veckan.

Det kan med andra ord bli en ganska matchlös vår för Paris Saint-Germains anfallsstjärna.