Han sköt 21 mål – slog 60 år gammalt rekord

FOTBOLL

Yanick Djouzi Manzizila: ”Det rann iväg”

1 av 4 | Foto: FACEBOOK
Yanick Djouzi Manzizila.

Ett 60 år gammalt svenskt rekord är slaget.

Yanick Djouzi Manzizila, 25, öste in sanslösa 21 mål när Kongo United FC besegrade Balrog Botkyrka Södertälje IK med 30–0.

– Jag fick en bra start och sedan rann det bara iväg, säger han till Sportbladet.

Yanick Djouzi Manzizila spelar i nystartade division 7-laget Kongo United, grundad av Championship Manager-legendaren Tonton Zola Moukoko, 30.

– Målsättningen är att vi ska hjälpa många unga spelare som kanske inte fått den chansen som de borde ha fått, säger Tonton, som en gång i tiden var ungdomsproffs i Derby.

Tonton Zola Moukoko har samlat ihop ett gäng spelare som har kapacitet för att spela högre upp i seriesystemet. Kongo United FC går som tåget division 7 Stockholm K och efter tio omgångar leder man serien överlägset, med 86–8 i målskillnad.

”Helt sjukt”

58 av målen har Tontons kusin Yanick Djouzi Manzizila svarat för – och då har han bara spelat sju matcher på grund av skada.

I lördagens möte med Balrog Botkyrka Södertälje IK firade Yanick lilla julafton med 21 mål.

– Det var helt sjukt, han gjorde mål hela tiden, säger Tonton Zola Moukoko.

– Jag hade gjort tolv mål mot dem tidigare, så jag visste att det fanns en chans att göra många mål. Jag fick en bra start och sedan rann det bara iväg, det var bara att köra på. Min tvillingbror Alex spelade fram mig hela tiden, så det är egentligen hans förtjänst, säger Yanick.

AIK-are ägde rekordet

Enligt Claes-Göran Bengtsson, hedersordförande i Sveriges Fotbollshistoriker & Statistiker, är Yanick Djouzi Manzizilas målfest nytt svenskt rekord på herrsidan.

– AIK-aren Jim Nildén gjorde 18 mål i en match i AT-cupen, numera S:t Erikscupen, när AIK besegrade Kadetten med 33–0 1954. Det tangerades 1962 av Kjell Pettersson, Essinge. Men 21 mål är enligt officiell statistik nytt svenskt målrekord, med reservation att någon har gjort fler mål i någon serie som man har missat att bokföra, säger Claes-Göran Bengtsson.

Ungdomsproffs i England

När Yanick får höra att han har slagit rekord utbrister han:

– Åh, fy fan vad kul! Jag siktade inför säsongen på att nå hundra mål och det borde jag klara. Bara 42 mål kvar. Men jag ska inte skryta, det är brorsan som är huvudkontoret och spelar fram mig från sin mittfältsposition.

Yanick Djouzi Manzizila och hans tvillingbror Alex skolades i plantskolan Brommapojkarna, sågs som supertalanger, och blev som 14-åringar ungdomsproffs i West Ham, därefter i Sheffield Wednesday.

– När Alex skadade hälsenan kom vi överens med West Ham om att bli utlånade till BP och sköta rehab i Sverige. Men han kom inte tillbaka så snabbt som det var tänkt och då rann det ut i sanden. När vi var 17 år fick vi kontakt med Sheffield Wednesday och åkte tillbaka till England, men vi var lite för barnsliga för att bo själva, berättar Yanick Djouzi Manzizila.

”Vill spela så högt upp som möjligt”

Bröderna fortsatte sedan att vara ungdomsproffs i franska Lille under två säsonger. 20 år gamla återvände de till Sverige – för att inse att de inte var så heta på marknaden som de trodde.

– Tanken var att vi skulle skriva på för Bajen eller AIK, men det blev inte av. Prio ett blev att försörja sig och det gör man inte i division 2.

Efter att ha harvat runt i olika division 2-klubbar valde bröderna efter förra säsongen i Ekerö att varva ned i division 7.

– I division 2 tränar man fem gånger i veckan och får knappt betalt. Det räcker ju knappt för att betala hyran. Men vi har absolut inte gett upp fotbollen. Vi vill spela så högt upp som möjligt, säger Yanick Djouzi Manzizila.