Zlatan om sin pappa: "Jag blir tårögd..."

avKristoffer Bergström

1 av 2

I sin bok beskriver Zlatan Ibrahimovic sin pappa som en ensam, supande och bråkande man.

Nu ägnar han en dokumentär i Kanal 5 åt att ge en ny bild av Sefik.

– Jag får nästan tårar nu när jag berättar, säger Zlatan.

Foto: Björn Lindgren

I kväll sänds "Ibrahimovic – Från Rosengård med mer än ett mål". Dokumentären har spelats in under sex månader och ger nya bilder av fotbollsspelaren.

Mest av allt nyanseras porträttet av pappa Sefik. I sin självbiografi beskriver Zlatan hur hans farsas lägenhet var stökig medan kylskåpet gapade tomt.

"... jag hittade honom sovande på golvet i den vevan, och på bordet stod ölburkar och flaskor. 'Pappa vakna, vakna!' Men han sov vidare. Det var en märklig grej, tyckte jag. varför gör han så, typ? Vi visst inte vad vi skulle göra. Men vi ville hjälpa. Kanske frös han? Vi täckte honom med handdukar och täcken så han skulle bli varm." står bland annat.

Gick ofta hungrig

Zlatan skriver om bråken som uppstod till följd av pappans drickande. Han beskriver också hur magen skrek medan han letade mat hemma, vilket har lett till att han i vuxen ålder alltid måste ha kylen fullproppad.

I kvällens dokumentär förnekar inte Zlatan att minnena stämmer. Däremot vill han lägga till ett kapitel i beskrivningen av sin pappa.

Under en av intervjuerna avbryter han:

– En sak jag vill säga om min pappa, om jag får lov: När jag skrev den här boken handlar det om att jag ville säga exakt hur det var. Än i dag när jag tänker på det får jag ont i magen, men jag valde att säga det på grund av att jag ville säga sanningen. Samtidigt blir det en fel bild av honom, det är inte den rätta bilden. Det är därför jag förklarar att jag inte kan beskriva vilken supporter han är.

"Får nästan tårar"

På ett unikt hembesök hos Sefik visas att väggarna är täckta av tidningsklipp och affischer på Zlatan. Utöver det har Sefik sparat samtliga matcher som sonen har spelat från ungdomsåren, allt finns på dvd.

– Han är min största supporter. Man måste prata med honom och se hemma hos honom för att förstå vilken suporter han är. Det är en fantastisk resa med tanke på vad vi hade innan och med tanke på vad det har blivit, säger Zlatan och stannar upp:

– Som jag sa innan: jag får gåshud. Jag får nästan tårar nu när jag berättar. Det är så det är, det är den bilden jag vill föra fram av honom också. Och nu kan du ta nästa fråga.

ARTIKELN HANDLAR OM