Ge nästa VM till Viasat!

Klas Lindberg: SVT och TV4 struntar i det nya – det är som att vi ser på VM 1990

Var är analysen, SVT?

Var är skärmarna, TV4?

Ge nästa VM till Viasat.

Hjärtat är där.

Nannskog är engagerad. Han snackar, blir het, tycker till. Han ÄLSKAR när någon kan curla en boll. Eller dra den i taket.

Erik Hamrén är ju helt om känsla. Har ni hört honom göra en stringent analys av spelet? Hamrén har till synes helt tappat tron på taktiken. Det handlar mer om att bollen är rund, att ”ett mål förändrar matchbilden”, att det är ”små marginaler”, att det bara är spelare-ledare som förstår att bollen verkligen är slump.

Johanna Frändén är mer socialantropologisk men drivs också av känslor, strömningar. Brandao gillar att vara i tv. David Fjäll gillar mentaliteter.

Stora röster. Stora hjärtan.

Men SVT har helt glömt hjärnan hemma.

När jag tittar på SVT:s VM-sändningar kommer jag på mig själv att längta efter Viasat-studion.

Stramheten. Logiken. Det sterila.

En Ola som ritar ut prickar och pilar på storskärm. En torranalys av Erik Niva. Var är de interaktiva LED-skärmarna, SVT och TV4? Varför vill ingen lära mig något? Där finns ju så mycket att upptäcka. Spelsystem. Taktiska förflyttningar vid fasta situationer. Inövade rörelser i backlinjen. Den defensiva mittfältarens dedikation till managerns instruktioner. Allt det där kan ju proffsen se. Visa. Informera. Lära ut.

Med moderna hjälpmedel som interaktiva skärmar, smarta analysprogram, ja till och med hologramteknik som används i vissa länder, kan vi som tittar få en fördjupad kunskap om spelet och aha-upplevelser i realtid.

Nannskog ingen Rit-Ola

Men allt det här ”nya” och ”fräna” struntar de svenska tv-kanalerna i. Det är som att teknikutvecklingen aldrig hade hänt. Som att vi ser på VM -90.

Istället: morgonsoffa, analogt tyckande, publikbilder. Ännu ett reportage från brassarnas träning.

Daniel Nannskog är ingen Rit-Ola, så mycket förstår jag. Han ska tycka från hjärtat, vara en snackepåse. Johanna ska ju inte rita utan berätta. Brandao ska säga nåt om brasilianarna och ha sköna flip-flops på sig. Hamrén är engagerad.Allt det där är väl okej.

Men min fotbollshjärna kräver mer.

Övriga världen går framåt

TV4 försöker åtminstone lite. Hasse Backe är en fantastiskt begåvad analytiker. Han ser fotbollsmatrixen. Han ­levererar kristallklara taktiska genomgångar på sekunden.

Men inte heller han får en vettig chans att pedagogiskt rita, dra och spela upp avgörande sekvenser ur matchen. Live-verktyget finns inte i studion. Och reklamen äter upp lejonparten av tiden.

VM i SVT och TV4 är de mest teknikfientliga fotbollssändningarna på många år.

Det är obegripligt, särskilt som världens samtliga tv-bolag går åt helt motsatthåll. Mot framtiden.

Därför hoppas jag att nästa fotbolls-VM hamnar hos ­Viasat. Sterilt, ­isblått och ultramodernt.

Och helt utan flip-flops.

Fotnot: Det är sedan tidigare klart att fotbolls-VM 2018 & 2022 sänds i SVT och TV4.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN