”Det gagnar inte domargänget”

avTT

Publicerad:
1 av 5
FILMNINGEN ”Det är alldeles förjäkla trist att det ska gå till på just det här sättet”, skriver Sportbladets krönikör Erik Niva om situationen. FOTO: REUTERS

Brasilien fick en drömstart på VM.

För domarkåren kunde turneringen däremot inte startat mycket sämre.

– När förste man blir ifrågasatt börjar de andra fundera på om de också kommer att bli det, säger förre svenske Uefa-domaren Peter Fröjdfeldt.

Foto: TT
Peter Fröjdfeldt.

Domaren Yuichi Nishimura blev ofrivillig huvudperson i Brasiliens 3–1-seger i VM-premiären. Japanen blåste straff när Fred gick omkull i närkamp med Dejan Lovren vid ställningen 1–1 med 20 minuter kvar.

Kroaterna, ja stora delar av fotbollsvärlden, hävdade att det var filmning.

– Om det är straff borde vi inte spela fotboll mer, rasade förbundskapten Niko Covac medan landets ledande sporttidning Sportske Novosti skriver att "Neymar och den japanske domaren stal Kroatiens dröm".

"Bra placerad"

Peter Fröjdfeldt har förståelse för de skarpa reaktionerna.

– Jag tycker inte heller att det är straff. En spelare på 90 kilo ramlar inte så lätt när han får en arm på axeln, säger Fröjdfeldt.

– Han (Nishimura) var bra placerad och han såg väldigt övertygad ut när han blåste. Men jag tror inte att han är lika övertygad när han får se situationen på genomgången.

Fröjdfeldt, som i dag bland annat är domarkontrollant i Europeiska fotbollsförbundet (Uefa), beklagar att VM-turneringen har startat med en domardebatt.

– Det gagnar inte domargänget som bor ihop. När förste man blir ifrågasatt börjar de andra fundera på om de också kommer att bli det. Men förhoppningsvis flyter resten av matcherna på så att domarna inte hamnar i fokus igen.

Efter VM-premiären kritiserades Nishimura också för att tvåmålsskytten Neymar kom undan med gult kort när han satte upp en armbåge i ansiktet på Luka Modric – och för att han underkände ett kroatiskt mål för ruff mot målvakten.

Dömde VM 2010

42-årige Yuichi Nishimura har dömt internationellt sedan 2004 och är ett bekant ansikte för de brasilianska fotbollsfansen. I VM-kvartsfinalen 2010, som Nederländerna vann med 2–1, visade han ut Felipe Mego för en stämpling mot Arjen Robben.

Frågan är om Nishimura får fler uppdrag i Brasilien.

– Efter det här lär han inte ha stärkt sina chanser, konstaterar Peter Fröjdfeldt.

– Det är många andra som står och väntar på sin tur.

En av dem är svensken Jonas Eriksson, som fortfarande inte har tilldelats någon match.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM