Glad att det inte blev en Bogarde

FOTBOLL

Sjögren: Torres får ärva titeln som historiens sämsta spelarköp

Betala, glöm och gå vidare.

Det var till sist den enda lösningen för Chelsea på Premier League-historiens sämsta spelarköp.

Jag vill ändå tacka dem för att Fernando Torres inte blev en Winston Bogarde.

Foto: Sportbladets Patrik Sjögren.

Ni är kanske några som minns Winston Bogardes märkliga spelaröde. Den holländske försvararen värvades till Chelsea från Barcelona 2000 utan managern Gianluca Viallis vetskap. Bara veckor efter att Bogarde anlände tog Claudio Ranieri över tränarposten och förklarade att försvararen gjorde bäst i att söka sig till en ny klubb.

Gå ifrån 200 miljoner

Det tänkte inte Bogarde gå med på.

– Varför ska jag kasta 15 miljoner euro (138 miljoner kronor) i papperskorgen när de redan är mina? I samma ögonblick som jag skrev på kontraktet här så blev det mina pengar. Den här världen handlar om pengar, så när du erbjuds miljoner så tar du dem. Få människor i världen kommer någonsin tjäna de här summorna men jag är en av de lyckligt lottade som gör det, sa Bogarde.

Holländaren hade fått en veckolön på drygt 810 000 kronor när han skrev på för Chelsea och visste att ingen annan skulle betala de summorna för en åldrande veteran. Trots ihärdiga försök av Chelsea att bli av med Bogarde så dök försvararen upp på träningen varje dag under fyra år, väl medveten om att han aldrig skulle få spela, och klubben tvingades betala ut lönen. I samma sekund som kontraktet löpte ut avslutade Bogarde sedan karriären.

När det stod klart att Fernando Torres aldrig skulle bli den målskytt Chelsea trodde sig ha värvat började jag fasa för att spanjoren var på väg att göra precis som Winston Bogarde. Anfallaren tjänar fasansfulla drygt två miljoner kronor i veckan och har fortfarande två år kvar på sitt kontrakt med Chelsea.

Ingen som har råd att betala ens hälften av den lönen ville ha Torres. Därför ställdes 30-åringen inför den fråga Winston Bogarde tyckte hade ett så självklart svar: Skulle han gå ifrån drygt 200 miljoner kronor för att få spela under avslutningen på en spelarkarriär som de flesta ändå tror i praktiken är över?

Elefanternas kyrkogård

Nu har Chelsea gjort det möjligt för Torres att slippa välja. Klubben meddelar på fredagen att de är överens med Milan om att låna ut den åldrande spanjoren.

Utan att veta några detaljer i affären så tyder utlåningen på att Torres inte kommer sänka sin lön (eftersom han därmed fortfarande står under samma kontrakt). Det troliga är att Milan nu istället för en transfersumma betalar lönen, eller en stor del av den, under de två återstående åren av kontraktet.

Jag unnar Fernando Torres den här sista chansen att återuppliva och återupptäcka vad som en gång var en av världens mest sevärda fotbollsspelare. 30-åringen hade oturen, och gjorde misstaget, att ansluta till en ny klubb mitt under brinnande säsong. Dessutom med förväntningarna som kom av att vara historiens dyraste spelare i Premier League.

Det blev uppenbarligen för mycket och allt låste sig för Torres. Ett par muskelskador senare var av allt att döma en del av den tidigare så fruktade snabbheten borta. När då även självförtroendet försvunnit snabbare än Winston Bogardes karriär återstod inte längre några vapen.

Milan är en elefanternas kyrkogård och de har fått liv i värre fall än Fernando Torres. De gjorde sig av med en misslyckad chansning i Mario Balotelli och använder nu de pengarna till att återigen skicka in alla markerna på rött och hoppas att kulan landar rätt.

Jag är tveksam om den kommer göra det men jag är glad att de tar chansen och jag är glad att Chelsea ger Fernando Torres den här chansen.

Trots det får Torres ta över den titel hans föregångare Winton Bogarde en gång gav sig själv.

– Jag kanske är Premier League-historiens sämsta värvning men jag bryr mig inte.

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A

AC Milan