Skyddas av vakter – på sin hemmaarena

1 av 2 | Foto: Roar Hansen.
FOTBOLL

HELSINGBORG. Publiken ropade ”Avgå Roar” efter Helsingborgs 1–4-förlust mot Halmstad på Olympia.

Men HIF-tränaren har också hotats utanför Olympia.

– De får gärna skrika här men inte när man går med familjen och blir påhoppad på stan. Det är okej att prata, men man behöver inte använda de häftigaste orden, säger Hansen.

Efter den tunga förlusten mot Halmstad följdes Roar Hansen av två ordningsvakter som beskydd – inne på Helsingborgs hemmaarena. Uppenbarligen existerar en klar hotbild mot honom efter HIF:s turbulenta säsongsutveckling.

– Klart att jag blir ledsen för att folk är ledsna på oss. Blir jag då symbolen för vad Helsingborgs IF har gjort under en längre period? Ja, det förstår jag. Men jag gör så gott jag kan. Och det gör fan i mig killarna också.

”De verkar ha glömt”

Alla minns den fruktansvärda tragedin i samband med HIF:s premiärmatch mot Djurgården då en djurgårdssupporter dog efter ett slag från en HIF-anhängare. Laget och klubben HIF har brottats med den pålagda skulden hela säsongen.

– När folk skriker så tänker man på premiären. Nu ska det vara slut, eller vad det står så snyggt på banderollerna. Att man ska bete sig, att man ska uppföra sig, att man ska vara hit och man ska vara dit. Det verkar de människorna ha glömt ganska omgående, säger Roar Hansen.

Som samtidigt säger att han inte är besviken på fansen men han är trött på påhoppen.

– Det osar lite emellanåt. Folk kommer fram och säger saker när man är ute och handlar. Folk har svårt att skilja på privatpersonen Roar Hansen och tränaren Roar Hansen.

– Jag försöker vara tillsammans med laget och köra med dom. Men det är inte bara press på mig. Det är press på spelarna, på styrelsen, på Jesper Jansson. Och så känner fansen också press. Det är därför de blir besvikna. När alla blir ledsna är det lättast att ge sig på Roar.

Efter åtta raka matcher i allsvenskan utan förlust såg HIF ut att ha tagit sig bort från den absoluta bottenstriden.

Halmstads kross skickade dit dem igen med expressfart.

– Jag behöver inte stå och hyckla. Halmstad var oerhört mycket bättre än oss.

Hoppas behålla Accam

Spelaromsättningen har varit stor. Markus Holgersson hann knappt säga adjö innan han kom hem och försvann vidare till Cypern. David Accam kan bli nästa stora tunga tapp.

– Det är det vi sliter med. Vi ska skapa ett nytt lag mitt i säsongen, säger Roar Hansen som hoppas intensivt på att få behålla Accam i höst.

– Jag vet att det finns intressenter men det är inte sak samma som att det blir. Klart att jag inte vill tappa honom men det är väl så stora pengar att det betyder något för Helsingborgs IF och för Accam.

– Han är en spelare som betyder mycket för Helsingborgs IF. Ska han försvinna hoppas jag det blir pengar som man verkligen inte kan säga nej till. Och då betonar jag verkligen, säger Roar.

Problemet är att hur stora pengar HIF än får för Accam kan man inte använda dem till att köpa nya spelare som kan rädda klubben från degradering till Superettan.

HIF sparkar personal nu och på matchen i går syntes bara två styrelsemedlemmar till. Det är stor turbulens i klubben men än så länge tänker Roar Hansen inte kasta in handduken.

– Så länge en styrelse och laget tror på vad jag gör fortsätter jag. Är det någon som tycker annorlunda finns en styrelse som bestämmer. Helsingborgs IF är större än Roar Hansen.

ARTIKELN HANDLAR OM