Utkastad på gatan – vid 85 års ålder

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Carmens öde skapade folkstorm – nu räddas hon av fotbollsstjärnorna

1 av 3 | Foto: TT/AP
Carmen i tårar efter beskedet att hon vräkts.

Efter 50 år vräktes 85-åriga Carmen från sitt hem i Madrid – för att hon hjälpt sin arbetslöse son med ett lån.

Men när staten stod bredvid och såg på reagerade fotbollsstjärnorna i Rayo Vallecano.

Nu lovar de att lösa Carmens boende och se till att hon kan leva resten av sitt liv med värdighet.

Foto: TT

Spaniens ekonomiska kris har slagit hårt mot många familjer i landet men när historien om Carmen Martínez Ayuso blev känd fick folket nog. 85-åriga Carmen, som förlorade sin man 2007, gjorde vad hon kunde när hennes son Luis förlorade jobbet för fyra år sedan.

Räddade sonen ur knipa

Luis klarade då inte av att betala av sitt bostadslån på drygt 660 000 kronor och bad sin mor om hjälp. Carmen hjälpte sonen med ett nytt lån, på knappt 300 000 kronor, för att rädda honom ur knipan. Som säkerhet skrev Carmen upp sin egen lägenhet där hon levt i över 50 år.

Men när familjen inte klarade av att betala av det nya lånet heller så kom förra månaden beskedet att Carmen skulle vräkas från sin lägenhet i Madrid-stadsdelen Vallecas. Historien fick stor spridning i spansk media och när polisen skulle verkställa vräkningen i fredags hade mängder av upprörda människor samlats kring lägenheten för att försöka rädda Carmen från att hamna på gatan.

Fallet har blivit en symbol för den raserade spanska ekonomin som drabbar landets mest utsatta medborgare. Men i Carmens fall kommer nu en oväntad räddning.

”Något vi alla skulle gjort”

Fotbollsstjärnorna i Madrid-klubben Rayo Vallecano går in och räddar 85-åringen.

– Vi tänker inte bara stå vid sidan av och se på. Vi kommer göra allt vi kan för att hon ska få ett hem där hon kan leva med värdighet och visa henne att hon inte är ensam. Det är inte bara jag utan det är alla ledare och hela spelartruppen, säger managern Paco Jémez enligt AS.

– Vi vet att hennes fall inte är det enda. Det värsta som kan hända en familj är att du förlorar ditt hem. Hon bodde där i 50 år och nu vräks hon bara för att hon hjälpt sin son med ett lån. Det är ju något vi alla skulle ha gjort i hennes situation. Det är viktigt att komma ihåg det.

Rayo Vallecano kommer inte bara köpa en lägenhet till Carmen utan lovar också att se till att 85-åringen har så hon klarar sig resten av livet.

– Jag är stolt över att vi kan hjälpa henne och vi skulle vilja hjälpa fler, även fast det inte alltid är möjligt. Men det här är ett speciellt fall. Hon är en lokal medborgare och klubben kan inte vända henne ryggen. Men vi är väl medvetna om att det som hände henne kan hända vem som helst. Alla måste göra vad de kan för att hjälpa till, säger Paco Jémez.

ARTIKELN HANDLAR OM

Spanien

Fotboll

Madrid

La Liga