10 raka frågor –  så svarar Fifa och VM-organisationen

1 av 5 | Foto: Kritiken är massiv mot Qatars storslagna VM-projekt. Här är Khalifa International Stadium som ska byggas ut till 68 000 platser.
Tusentals underbetalda gästarbetare ser till att det blir verklighet.
FOTBOLL

När spelas VM?

Enligt Fifas senaste direktiv kommer VM att spelas i november-december 2021 på grund av hettan på sommaren. Det rapporterades först att finalen skulle spelas den 23 december, men enligt Fifas president Sepp Blatter kommer turneringen avslutas senast den 18 december.

När är arenorna klara?

VM-finalstaden Lusail existerar inte i dag, trots att den ska få en arena med en publikkapacitet på 86 000. I övrigt ska elva arenor i världsklass byggas i landet. Enligt Ruth Muschinski på The Supreme Committee är fem arenor påbörjade. 2020-21 ska samtliga tolv anläggningar vara klara.

Vad kostar VM?

200 miljarder dollar är siffran som har figurerat i medier, men The supreme committee vill inte kommentera den.

– Det har inte tillkännagetts någon budget, säger Matthias Krug.

Hur ser ni på anklagelserna om mutor?

Bakgrund: I somras publicerade brittiska Sunday Times omfattade avslöjanden om hur VM-organisationen mutat Fifas delegater, olika fotbollsförbund och makthavare. Som en följd tillsatte Fifa en internutredning ledd av den oberoende juristen Michael Garcia – men Fifa censurerade flera av de avgörande delarna när den publicerades.

– I Garcia-rapporten är alla anklagelser utredda. Vi samarbetade fullt ut med Garcia-rapporten, säger Matthias Krug på The supreme committee.

I en intervju med Al Jazeera anklagar VM-organisationens generalsekreterare Hassan al-Thawadi Fifas utredning för att ha en dold agenda.

– Jag kan inte avgöra om det finns fördomar mot Qatar, men det finns en tydlig partiskhet.

Hur ser ni på kritiken rörande gästarbetarnas villkor?

Matthias Krug hänvisar till en rapport som publicerades för ett år sedan. Den innehåller detaljerad information om allt från arbetstider, bostäder, mat och hur kläder ska tvättas.

– Det är en väldigt öppen rapport om vad som fungerar och inte fungerar.

Enligt The supreme committee är rapportens slutsatser integrerade i samtliga VM-projekt i landet.

– Vi försöker föregå med gott exempel med standarden som vi inför, säger Ruth Muschinski.

Enligt International Trade Union Federation kommer 4000 gästarbetare från Indien och Nepal dö innan VM spelas. Hur ser ni på det?

På den här frågan ger Matthias Krug ett långt svar:

– Vi är uppenbarligen inte experter ämnet, men siffran som du nämner och som har blivit rapporterad i media – jag tror att de har gjort en projektion. Vi måste se exakt var siffrorna kommer ifrån, de har gjort en projektion, de har tagit nummer som är en sammanlagd dödsfrekvens i ett samhälle och projicerar det mot slumpvis valda år. Om man tar siffrorna...alla som jobbar är inte byggarbetare. Man måste bryta ner siffrorna, man kan inte bara säga att alla är VM-fall. Vi har haft noll dödsfall på samtliga av våra projekt. Du måste skilja på det. Siffrorna som är ute i medierna är från en organisation som har gjort en projektion med olika siffror, men du måste titta på var de kommer ifrån. Bryta ner de olika siffrorna som de har projicerat och se vilka som är byggnadsarbetare, hur gamla de är. Det är många orsaker till dödsfall i landet.

– Jag tror överlag att de här 4 000 som nämns av organisationer…om du tittar på det…det är deras roll, de är lobbyorganisationer. Det är deras jobb att sätta ihop ett case mot ett land. Om du bryter ner siffrorna…det är det första en journalist ska göra: hur kom de fram till det? Om du bryter ner de totala siffrorna så kan det vara alla åldrar. Det finns 500 000 indier i landet så det finns också naturlig död. Det är en siffra som du måste titta på.

Hur ser ni på kritiken rörande HBTQ-personers villkor?

Bakgrund: I Qatar är homosexualitet olagligt. Homosexuella handlingar bestraffas med fängelse. Efter att Qatar tilldelats VM uppmanade Fifas president Sepp Blatter homosexuella att leva i celibat under VM, ett uttalande som han fick be om ursäkt för.

Qatars idrottsminister Ghanem bin Nasser al-Ali lovar ”kreativa lösningar” under mästerskapet.

– Vi kan anpassa oss. Vi kan vara kreativa och ha besökare som kommer hit och njuter av mästerskapet utan att vi förlorar essensen i vår kultur, säger Nasser al-Ali i en intervju med AP.

Kan man dricka alkohol som besökare under VM?

Bakgrund: Alkohol är förbjudet i Qatar, bortsett från på ett fåtal hotell.

Ruth Muschinski, supreme committee:

– Ja, man kan dricka alkohol. Det var ett löfte i budet. Det kommer att vara på ett annat sätt än du kanske är van vid från New York eller London men du ska definitivt kunna ta en drink. Du kan dricka inne på stadion men det är ganska vanligt att man inte får det. Exakt hur det kommer att bli planeras fortfarande.

Kommer Qatar dela VM med Förenade arabemiraten?

Bakgrund: Eftersom Qatar är så litet så har det spekulerats i att dela upp mästerskapet.

Matthias Krug:

– Det är inte aktuellt, vi har sålt in vårt kompakta koncept.

Kommer Qatar att köpa ihop ett landslag?

Bakgrund: När Qatar nyligen arrangerande handbolls-VM gick värdnationen oväntat till final. Laget bestod främst av spelare från Nordafrika, Balkan och Spanien som värvats över till Qatar, trots att medborgarskap i normalfallet enbart ges till infödda qatarier. Qatar fick även stor uppmärksamhet för att ha köpt in en hejarklack från Spanien.

Qatars fotbollslandslag har aldrig kvalat in till ett VM, men i den nuvarande truppen finns spelare som är födda i Egypten, Marocko, Kongo, Ghana, Algeriet, Sudan, Bahrain, Kuwait, Senegal, Jordanien och Brasilien. Matthias Krug försäkrar dock att det inte blir något ”köplag” i VM 2022.

– Aspire Academy gör ett stort jobb för att utveckla qatariska fotbollsspelare. För att förtydliga kontexten så vi ni säkert att reglerna är annorlunda för fotbollsspelare än för handbollsspelare. Fotbollsspelare måste ha bott i landet i fem eller sju år. Qatar vann just asiatiska U19-mästerskapet och de kvalade in till U20-VM i Nya Zeeland. Om sju är den generationen 27 år och kan representera Qatar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa