Fotboll

Jätteklubb hålls som ren gisslan

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Tragiska utvecklingen: Nu tar minoritetsägaren ut laget

Mike Ashley.

Mike Ashley.

Foto: TT

Mike Ashley har stoppats från att öka sitt ägarintresse på 8,92 procent i klassiska Glasgow Rangers.

Trots det hålls klubben gisslan under miljardärens makt.

Nu har 50-åringen också tagit över laguttagningen.

Glasgow Rangers är 16 poäng efter Hearts i jakten på en återkomst till skotska högstaligan. Sedan konkursen 2012, med nedflyttning till tredjedivisionen, har klubben kämpat sig upp genom seriesystemet med skotska Premier League som slutmål. Men under processen har klubben återigen misskötts ekonomiskt.

Fick allt av värde i utbyte

I januari räddades Rangers när Mike Ashley, ägare av engelska Premier League-klubben Newcastle United och sportklädesmärket Sports Direct, erbjöd ett lån på 125 miljoner kronor. Klubben föredrog erbjudandet från Ashley före det från de tre rika Rangers-supportrarna Douglas Park, George Letham och George Taylor då Ashley erbjöd kapital till att förstärka laget omedelbart.

62,5 miljoner av lånet gick rakt in i verksamheten samtidigt som 37,5 miljoner användes för att betala tillbaka ett lån Rangers tvingades ta året innan. Från Mike Ashley.

I utbyte mot det nya lånet fick Ashley Rangers träningsanläggning Murray Park, ytterligare fastigheter, rätten till klubbens varumärke samt inkomster från all tröjsponsring från 2017-18 och fram tills lånet är återbetalt. Dessutom fick Ashley ytterligare 26 procent av aktierna i Rangers Retail Limited, som säljer klubbens scouvenirer. Men det slutar inte där.

Lånet gav också Mike Ashley rätten att själv utse två medlemmar i Rangers styrelse. Detta utöver de utnämningar av sina gamla kollegor från Newcastle United Derek Llambias till vd och Barry Leach till finanschef som Ashley gjorde i samband med det förra lånet.

Mike Ashley äger i dag i praktiken allt runt Glasgow Rangers utom själva arenan, Ibrox Stadium, efter att klubbens fans stoppat den planen. Däremot äger 50-åringen sedan 2012 rätten att när som helst döpa om arenan. Allt detta trots att engelsmannen bara har ett aktieinnehav på 8,92 procent i klubben.

Beordrad att spela alla lånen

Skotska fotbollsförbundet stoppade nyligen Ashley från att utöka innehavet till 30 procent eftersom 50-åringen redan äger en klubb i engelska Premier League, Newcastle United. Reglerna förbjuder att en ägare har intresse i andra klubbar för att stoppa samarbete och intressekonflikter.

Genom sina utlåningar till den konkurshotade klubben har Ashley ändå lyckats ta över makten över Glasgow Rangers. På transferfönstrets sista dag kom nästa maktdemonstration.

Ashley lånade då ut fem spelare från sitt engelska Newcastle United till den skotska klubben. Gael Bigirimana, Haris Vuckic, Kevin Mbabu, Remie Streete och Shane Ferguson kommer under våren spela för Rangers. Och de kommer att spela.

Rangers tillfällige manager Kenny McDowall bekräftar för BBC och Daily Mail att han fått ordern att alla fem måste spela om de är friska.

– På måndagskvällen fick jag ett samtal från Derek (Llambias, vd) som sa att han säkrat fem spelare på lån. Tre av dem kommer direkt och två till de kommande veckorna eftersom de är skadade. När jag fick det här jobbet fick jag också beskedet att jag inte skulle ha ansvar för vilka spelare som kommer eller går, säger McDowall enligt Daily Mail.

Är du tvungen att spela dem?

– Ja.

Varje vecka?

– Ja. De är självklart bra spelare. De spelar för Newcastle. Jag kommer fortsätta att göra det jag blir tillsagd.

Två tränare har avgått på en månad

Kenny McDowall tog över tränarjobbet i klubben efter att Ally McCoist sade upp sig den 19 januari. McDowall har sedan dess även själv hunnit säga upp sig men har 12 månaders uppsägningstid.

– Jag har lämnat in min avskedsansökan men sagt till grabbarna att jag inte har några problem med att fortsätta leda laget. Så jag ska inte klaga. Jag kommer fortsätta att utföra de instruktioner de ger mig och göra mitt bästa. De här spelarna kommer hit för att spela och de kommer spela. Så är det bara.

Redan på söndag förväntas nu Bigirimana, Vuckic och Streete debutera mot Raith Rovers i den skotska cupen. Det har Mike Ashley bestämt.

Matchen spelas på Ibrox Stadium, förutsatt att arenan fortfarande heter så då. Även det är helt upp till Mike Ashley. Precis som hela Glasgow Rangers framtid är.

Trots att 50-åringen genom reglerna förbjuds att äga mer än tio procent av klubben.

Läs Erik Nivas dokument om Glasgow Rangers resa!

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!