Affane utropstecknet i Blåvitts premiärseger

avMichael Wagner

GÖTEBORG. Ett mycket ungt lag, men bättre resultat än för ett år sedan.

IFK Göteborg besegrade åter norska Stabaek. Men den här gången med större marginal, 2–0.

Matchens behållning, målskytten och planens bäste, en pånyttfödd Amin Affane.

IFK Göteborg hade sex potentiella startelvaspelare skadade, under rehab eller sjuka och ställde upp med ett mycket ungt och orutinerat lag i säsongspremiären mot Stabaek, trea från slutet i norska Elitserien i höstas och kvar i högstaserien via kvalspel.

Snittåldern på IFK Göteborgs startelva var 21,8 år.

Blåvitt, under ledning av en spelglad Amin Affane centralt på mittfältet i IFK:s 3–4–3-uppställning offensivt, var det bättre laget under den första halvleken.

Pigg Affane

Fjolårets värvning från AIK hade ett piggt, överraskande frisparksförsök utanför från 35 meter, frispelade vackert Sargon Abraham, som sköt strax utanför, och Affane hade ett eget skott som Stabaekmålvakten Simen Lillevik precis tippade till hörna.

Gästerna hade ett bra läge efter ett bolltapp centralt av Göteborgs Alhassan Yussuf, 18, som i övrigt hade ett återkommande fint ett tillslags-samarbete med Affane. Men den chansen för Stabaek lyfte Ola Brynhildse utanför IFK-målvakten, nyförvärvet Giannis Anestis bortre stolpe.

Vänsterbreddaren Victor Wernersson fick matchens chans så långt när han direkt i inledningen av den andra halvleken fick jätteläge framför Stabaeksmålet men sköt över.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborg kunde fira sin 2–0-seger.

Till slut var det planens bäste som fick utdelning.

Efter ännu ett samarbete med ett tillslag, den här gången mellan Sargon Abraham och Amin Affane, sköt Affane med precision 1–0 (63) med vänsterfoten där skottet från distans gick in vid målvakten Lilleviks vänstra stolpe.

Straff högt över

Giorgi Kharaishvili, som gjorde fyra straffmål förra året, fick möjligheten att utöka till 2–0 på straff efter att Benjamin Nygren fått en knuff i ryggen och gått omkull.

Men georgiern straff gick högt över och 1–0-resultatet stod sig tiden ut.

För ett år sedan besegrade IFK Göteborg Stabaek med 3–2 i 2018 års andra träningsmatch.

Den här prestationen, av ett mycket orutinerat IFK Göteborg, var definitivt inte sämre.

I 88:e minuten utökade Blåvitt när inbytta ungdomarna Jake Weisbrod och Måns Saebbö hittade varandra. Saebbö satte 2–0 vid en lucka vid Simen Lilleviks första stolpe.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi efter 2–0-segern:

– Det är alltid skönt att börja med en seger när prestationen är hyfsat bra och det tycker jag den är. När det gäller försvarsspelet tycker jag vi är kompakta och gör det bra. Det var svårt att skapa många målchanser mot oss.

Hyllar Affane

Vad säger du om Affanes insats?

– Han var klinisk i sitt passningsspel. Jag kände mig väldigt lugn varje gång han fick bollen, det blev inga bolltapp centralt. Han satte in passningar centralt, han hittade ut på kanterna. Han dikterade spelet, säger Asbaghi.

IFK Göteborgstränaren hittade punkter som han var nöjd med, som det återkommande spelet med ett tillslag mellan Affane och Alhassan Yusuf, men också vad som behöver förbättras.

– Det finns ett antal sekvenser som vi är väldigt nöjda med där bollen går snabbt, som på ett snöre. 1-0-målet är ett sådant exempel, säger Asbaghi.

– Sedan finns det lägen där vi spelar på one touch och bollen hamnar väldigt mycket centralt och där det är lätt att vinna bollen i ett bra läge för motståndarna för att kontra. Vi måste lära oss värdera bättre om man ska sticka in bollen centralt eller hitta ut på kanten. Jag tycker inte vi varierar det tillräckligt mycket, säger Asbaghi.

ARTIKELN HANDLAR OM