Ballon d’Or

Fick beskedet två veckor innan galan: ”Skrattade och grät”

Hegerberg ringde ”blåvita” pojkvännen från bilen

Av: 

Daniel Sörensen

FOTBOLL

Som första kvinna någonsin prisades norska Ada Hegerberg, 23, med Ballon d’Or. Beskedet om att hon hade vunnit utmärkelsen fick hon redan två veckor innan galan.

Gråtande sprang hon från Lyons träningsanläggning till sin bil för att ringa pojkvännen, den före detta IFK Göteborg-backen, Thomas Rogne.

– Vi började skratta, sen grät vi och sen började vi skratta igen, berättar hon.

Just utnämnd till världens bästa, kvinnliga fotbollsspelare.

På France Footballs prestigefyllda Ballon d’Or-gala i Paris möttes Lyon-spelaren Ada Hegerberg av applåder och hyllningar när hon tog emot priset uppe på scenen.

Sedan såg och hörde alla gäster, samt tv-tittare världen över, hur den franske diskjockeyn Martin Solveig frågade norskan om hon ”kunde twerka”.

– Nej, svarade hon blixtsnabbt.

”Ville inte twerka framför miljoner tittare”

Solveigs fråga väckte enorm ilska på sociala medier.

Den före detta svenska landslagsspelaren Johanna Almgren skrev på Twitter:

För första gången delas detta pris ut till en kvinna , då förstör den här låga jävla idioten detta ögonblick !!!! FY FAAAAAAAN!”.

I en intervju med New York Times talar Hegerberg ut om händelsen.

– Just när det hände tog jag det inte så illa. Jag sa bara ”nej” för att jag inte ville twerka framför miljoner tittare. Så det var ett slags ironiskt ”nej” och jag skrattade för att jag var på Ballon d’Or-galan, och det var det, säger hon till tidningen, men framför även att hon förstår varför folk reagerat så kraftigt.

Ringde pojkvännen – förre Blåvitt-backen

Samtidigt avslöjar hon att hon fick reda på att hon skulle prisas som världens bästa spelare – som den första kvinnan någonsin – redan två veckor innan galan.

Den pressansvarige i Lyon tog henne till ett konferensrum på klubbens träningsanläggning och frågade om hon kunde bevara en hemlighet.

France Football, magasinet som delat ut priset sedan 1956, ska lägga till en kvinnlig pristagare i år. Och du ska bli den första vinnaren”, sa den pressansvarige.

När hon fick beskedet började Hegerberg gråta och sprang till sin bil för att ringa sin norske pojkvän Thomas Rogne, 28, som också är fotbollsspelare. Han har tidigare spelat i Celtic, Wigan och IFK Göteborg, men tillhör nu polska Lech Poznan.

– Vi började skratta, sen grät vi och sen började vi skratta igen, säger Ada Hegerberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Utsedd till världens bästa – fick fråga om hon kunde ”twerka”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ballon d’Or

Ada Hegerberg

Thomas Rogne