Bohman: Upprättelse till Philip Haglund

FOTBOLL

Sportbladets Per Bohman har valt ut fem punkter att ta med sig från Hammarby-Sundsvall.

1. Giffarnas storhetsvansinne

Roger Franzén och Joel Cedergren har, mot alla odds, skapat ett spelmässigt oortodoxt lag som tar poäng med en riskfyllt charmig fotboll.

Men bara för att de trollat fram en nydanande spelidé behöver de väl inte bete sig som självutnämnda häxmästare vid sidan av planen?

De senaste två matcherna har tränarduon fått en lätt touch av hybris och, på bästa Andreas Alm-manér, skickat ut felaktiga startelvor inför matcherna.

Pa Dibba som högerback, ytterbackarna Robin Tranberg och Erik Larsson som innermittfältare och annan onödig desinformation. Det känns mest... krystat Mourinhouskt.

2. Stefan Silva är skolgårdselegant

John Guidettis polare är en av få spelare som ser kontrollerad ut även när han snubblar fram med bollen limmad vid fötterna. Han suger in passningar, slalomåker sig avigt fram med tvåfotare och Cruijff-vändningar och spelar som en överlägsen skolgårdslirare.

Fysiskt är han inget anmärkningsvärt, men liksom dribbelhaltar sig fram på ett elegant vis. Om bara avslutsfoten var lite mer bestämd, och konditionen lite bättre.

3. Upprättelse till Philip Haglund

Om Stefan Silva är spelgeniet på skolgården är Philip Haglund den äldre grabben som kommer fram och trycker ner hans ansikte i det aprilvåta gruset. Det ser ofta enkelspårigt och lite klumpigt ut, men Haglund har varit effektiv för Hammarby hela våren. Gör sitt jobb, vinner mängder av boll och försöker spela okomplicerat i offensiven.

Långskottet som gav 1–0 var ljuvligt i det att han inte tänker efter, utan bara daskar till bollen och gör det svåra enkelt. Fint för Haglund, som fick ganska frän kritik förra säsongen, att få upprättelse.

4. Bajendödaren slog till igen

Runár Már Sigurjónsson: Är han den perfekta tvåvägsspelaren? Islänningen kan se ut som en vinterslö björn när spelet inte är i närheten av honom, men innermittfältaren är nästan snabbare med bollen vid fötterna än utan den.

En av få som kan utmana Daniel Sjölund i grenen "allsvenskans bästa bolltransportör". Han startar anfallen mellan mittbackarna – driver upp speltempot med säkra passningar – och är ofta den som avslutar distinkt när det väl brinner till.

Också en certifierad Bajendödare efter mål mot Nanne Bergstrands manskap tre matcher på raken.

5. Kennedy har skörbjugg

Vårens första allsvenska start för Kennedy Bakircioglu. Lagkaptenen fick hålla till på högerkanten och i princip slicka linjen i jakt på inläggslägen.

Det var inte en smickrande roll för spelfördelaren. För Kennedy är bollen lika viktig som c-vitamin för en pirat – och veteranen led därför svårt av fotbollsplanens version av skörbjugg.

En till högerkanten undanskuffad Kennedy Bakircioglu är, tyvärr, ofta en meningslös Kennedy Bakircioglu eftersom inte det blir lika naturligt att söka sig in centralt.