Huliganattacken i Jönköping

Domen: Östersund får alla poängen

avPatrik Brenning, Rasmus Senator

Disciplinnämnden går emot Riksombudet

1 av 22

Den allsvenska matchen mellan Östersund och Jönköpings Södra i allsvenskan fick brytas efter att en 17-åring hoppat in på planen och attackerat gästernas målvakt.

Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd slår nu fast att slutresultatet ska skrivas till 3-0 till Östersund då mannen betraktas som Jönköpings supporter.

– Resultatet kvittar för oss, säger Östersunds ordförande Daniel Kindberg till Sportbladet.

Det var i slutminuterna av mötet mellan Jönköpings Södra och Östersund i allsvenskan den 15 augusti som en 17-årig man sprang in på planen och attackerade gästernas målvakt Aly Keita. När mannen greps uttalade han också ett bombhot mot Stadsparksvallen.

”Ansvarigt för det inträffade”

Följden blev att matchen bröts vid ställningen 1-1. När händelsen anmäldes till Svenska fotbollförbundets Disciplinnämnd yrkade Riksombudet på att slutresultatet också skulle skrivas till 1-1. Så blir dock inte fallet, slår Disciplinnämnden fast i torsdagens dom. Istället tilldöms Östersund segern med 3-0.

”Disciplinnämnden konstaterar att angriparen enligt matchdelegatens rapport kom från läktaren på kortsidan som delades mellan gästerna och inbjudna ungdomar från Jönköping. Östersund har som det får förstås i sitt ingivna material gjort gällande att läktaren varit delad i två skilda sektioner med en avspärrad säkerhetszon emellan, samt att angriparen kom från hemmalagets sektion. Bildmaterial från matchen styrker vad Östersund anfört i denna del. Angriparen har således kommit från en sektion för hemmasupportrar för vilka Jönköping som arrangerande lag haft ansvar för. Det innebär att angriparen ska presumeras vara en supporter till Jönköping för vilken klubben är ansvarig”, skriver nämnden i sin dom.

Hade spelat på matchen

Nämnden riktar också kritik mot den faktum att det saknades såväl ordningsvakter som publikvärdar framför båda sektionerna ”vilket torde få anses som anmärkningsvärt för en match i allsvenskan”. I sin dom menar disciplinnämnden att ”en annorlunda prioritering av ordningsvakter/publikvärdar hade om inte förhindrat angreppet, sannolikt begränsat följdverkningarna av angriparens aktion”.

”Detta gör att Disciplinnämnden anser att omständigheterna är sådana att huvudregeln vid avbrutna matcher ska tillämpas och att Jönköping, vars supporter har orsakat att matchen fick avbrytas, förlorar matchen med målskillnaden 0-3.”

Den bedömningen delas dock inte av hela nämnden då två ledamöter anser att det inte går att styrka att mannen var supporter till Jönköpings Södra.

17-åringen, hemmahörande i Södertälje, har erkänt brott och hävdat att den bakomliggande orsaken varit frustration över ett misslyckat spel på matchen.

"Finns mycket att lära"

Disciplinnämnden nämner även att Jönköping Södra två gånger tidigare under säsongen blivit fällda för brister i sitt arrangemangsansvar.

Östersunds ordförande Daniel Kindberg konstaterar efter beslutet att inte bryr sig om resultatet. Enligt honom är det säkerhetsfrågan som borde lyftas.

– Det hade inte förvånat mig om det hade blivit 1-1, 3-0 eller omspel, bara om J-Södra hade tilldelats segern. Resultatet är inte det intressanta för oss, det kvittar. Det viktiga är att vi förstår reglerna och tolkningarna så vi har någonting att förhålla oss till i vårt arbete med säkerheten. När en sådan här sak händer finns det otroligt mycket att lära, säger Kindberg till Sportbladet.