Schelin ser slutet på landslagskarriären

FOTBOLL

Rio-OS kan vara sista stora mästerskapet

Foto: Lotta Schelin.

Rotterdam. Förra sommaren märkte Lotta Schelin för första gången att slutet på karriären hägrar.

I dag kan tidernas bästa svenska målskytt ha sin sista chans att ta sig till ett mästerskap mot alla världens bästa länder.

– Jag har svårt att se att man ska vara här 2019. Det känns väldigt långt fram, säger hon.

Lotta Schelin är förändrad.

Det har märkts under den vecka som OS-kvalet har pågått i Nederländerna. Spelmässigt är hon sig lik, touchen sitter, löpviljan finns kvar, möjligen har hon jagat boll på egen planhalva ovanligt ofta. Men lyssnar du på segerintervjuerna är tonen en nyans annorlunda. Orden har varit lite högtidliga, burit på ansvar, på kärlek till gruppen.

Efter 1–0 mot Schweiz i lördags höll hon handen mot hjärtat och sa ”jag ger av min själ för att ta oss till OS”.

Förändringen började i juni förra året. Sverige slogs ut mot Tyskland i VM:s åttondelsfinal och en ny tanke sipprade in i Schelins huvud.

”Handlar om kropp och motivation”

Dagen innan OS-kvalets avgörande match mot Nederländerna, minuter efter den stängda träningen, minns 32-åringen tillbaka.

– Jag hade aldrig funderat på att sluta förrän efter VM. Då började tankarna komma om vad jag ska göra framöver, säger hon.

Efter VM funderade du på att sluta?

– Ja. Eller nej, inte att sluta, men tanken på att man KOMMER att sluta. Förstår du? Innan hade jag inte ens tänkt ”kommer jag sluta inom ett eller två år?”, men där kom tanken. Man kommer på att det bara handlar om kroppen och motivationen.

Kan matchen mot Nederländerna vara din sista chans att nå ett mästerskap mot världens bästa lag?

– ... det känns löjligt att stå och säga det när man inte vet. Men klart att jag har svårt att se att man ska vara här 2019. Det känns väldigt långt fram.

Hur ser din framtidsplan ut?

– I landslaget: ingen aning. Det handlar mycket om hur kroppen känns, motivationen, hur jag presterar i klubblag. Så det är klubbsituationen som är det närmsta. Oavsett vilken jag sätter mig i kommer det var fotboll två-tre år framöver, skulle jag gissa.

Schelin har gjort 82 mål på 162 landskamper och vunnit franska ligan alla sina sju säsonger i Lyon. Till sommaren verkar det bli en åttonde, men då går också kontraktet ut.

Allt för laget

Anfallaren anar ett slut därborta i horisonten. Rio kan bli de sista mästerskapsmötena med USA och Brasilien, men till EM nästa sommar kommer muskler och motivation garanterat räcka.

– När man hittar lusten igen och kommer tillbaka släpper vissa tankar, säger hon

Du har verkat berörd efter de här matcherna. Stolt. Hur mycket betyder det här kvalet för dig personligen?

– Det betyder sjukt mycket. Det låter klyschigt eller whatever, men när man får så mycket av hela gruppen stärker det en. Jag tror att alla känner det. Då vill man göra allt för alla i laget. För ledarna. För spelarna som inte ens har upplevt ett OS.

Hon hämtar andan, ser på Olivia Schough som ger en intervju bredvid.

– Jag har upplevt tre OS, så i den mån står jag inte och faller med det. Men de här har för fan inte fått uppleva något av det. Jag vill verkligen, verkligen så himla mycket av mitt hjärta att vi får uppleva det tillsammans. Då har vi tid att bygga fram till dess.

Olivia sa häromdagen att ni hade tänkt göra en samarbetsövning här på lägret, men att ni ställde in för att det inte behövdes.

– Ja, det var så. Vi var laddade och jag och Seger hade kollat lite grejer, men så... nej. Helt seriöst. Det rullar på och finns så go känsla. Det hade blivit overload.