Huliganattacken i Jönköping

”Sprang som på en given signal”

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Ögonvittnen om märkliga bilderna: Bolmade kopiöst

Hela kortsidan jublade över J-Södras läckra kvittering.

Alla utom en man.

Kvarten senare förstörde 17-åringen fotbollsfesten i Jönköping.

Nu berättar ögonvittnen om tidiga misstankar mot mannen och det märkliga ögonblicket när han ”som på en given signal” lämnade läktaren.

Familjeläktaren bakom ena målet på Stadsparksvallen i Jönköping var till stor del fylld av inbjudna ungdomslag när Jönköpings Södra på måndagskvällen tog emot Östersund i allsvenskan i fotboll. Men mitt bland dem satt en annan gestalt. En av ungdomsledarna på plats berättar om hur han tidigt fattade misstankar mot ungdomen i vit huvtröja och svart keps.

”Väskan var helt tom”

– Jag satt bara ett par meter snett bakom honom och tyckte redan under första halvlek att han betedde sig märkligt. Han var nervös, stirrade ner i marken och satt och rökte på något konstigt vis. Han var en väldigt udda fågel på läktaren. Det låter kanske som jag hittar på nu men jag var lite skeptisk mot honom redan från första gången jag såg honom. Vi hade ju våra fotbollsgrabbar där som jag hade ansvar för och de stod vid staketet precis framför honom så då ville jag ha lite koll på saker och ting.

Hur menar du att han rökte konstigt?

– Det bolmade något kopiöst från honom. Intensivt. Det luktade inte cigarettrök direkt heller även fast jag inte är någon expert.

Sportbladet har talat med flera personer som befann sig på samma läktare. De ger samma vittnesmål om en person som stack ut bland barnen och inte alls brydde sig om händelserna på planen men ändå satt på sin stol matchen igenom.

– Han gick en vända en gång, det fanns kiosker på vardera sida om läktaren så han kanske köpte något där, men annars satt han där. Det konstiga var att han bar sin svarta Adidas-väska i en hand men det var ingenting i den. Det tyckte jag var väldigt konstigt, varför ha med sig en väska om du inte har något i den? Den såg helt tom ut.

”Som på en given signal”

På tv-bilderna från matchen dyker mannen upp i minut 77, när Jönköping Södra kvitterar Östersunds 1-1-ledning. Omkring mannen jublar barn och vuxna men killen i kepsen rör sig knappt utan blickar bara över sina högra axel innan han för handen mot munnen som i en cigarettrörelse.

– Han brydde sig inte om matchen överhuvudtaget. Han hejade inte och han klappade inte. Han satt mest och tittade ner.

Ner i vadå?

– Det är möjligt att det var i mobilen. Jag såg inte vad han höll på med eftersom jag satt snett bakom. Men han tittade inte på fotbollen åtminstone.

Kvarten senare skulle han bli betydligt mer aktiv.

– Han satt bara och tittade ner och sen som på en given signal så reste han sig, tog tre steg fram, hoppade över enmetersstaketet, puttade bort två bollkallar och sprang ut på planen.

Vad menar du med ”given signal”?

– Det var ingen tvekan. Han reste sig inte först, stod och sen sprang utan han reste sig och sprang framåt i en och samma rörelse. Som om han satt och väntade på något. ”Där fick han det och där sprang han”. Det gick på ett ögonblick.

Väl ute på planen attackerade mannen gästande Östersunds målvakt Aly Keita. När han sedan fördes av planen och greps berättade han att han placerat två väskor med sprängämnen under läktaren.

– Området är genomsökt men inga väskor anträffades, säger Frida Noldin, assistentåklagare.

Den svarta Adidas-väskan omhändertogs också men innehöll inget explosivt. Mannen, en 17-åring hemmahörande i Södertälje, har tidigare dömts för olovlig körning och varit misstänkt för misshandel.

Nu sitter han anhållen misstänkt för misshandel och falskt larm.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Tjatade om Östersund som det var bloody Barcelona”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Huliganattacken i Jönköping

Aly Keita

Allsvenskan i fotboll

Jönköpings Södra IF

Östersunds FK

Superettan