’Fantastiskt om Pia får stanna’

avPetra Thorén

Schelin ser gärna att Pia Sundhage får nytt kontrakt

Foto: TT

I dag återförenas silvergänget från OS.

Damlandslaget ska säkra ett EM-slutspel.

Men laget går in i kvalspelet utan att veta om deras förbundskapten Pia Sundhage får stanna över mästerskapet nästa sommar.

– Det är en önskan att få köra vidare med Pia, det hade varit fantastiskt, säger stjärnan Lotta Schelin.

Slovakien står för motståndet i Göteborg på torsdag.

Festen får de svenska spelarna bjuda på.

Det blir en känslosam återförening för laget som lyckades ta sig ända till final mot Tyskland i fotbollsturneringen i OS.

– Alla går och längtar efter att ses och lira ihop. Det är en fantastisk möjlighet att spela på arenan som vi älskar. Det är en möjlighet att fortsätta på det härliga vi fick vara med om och synas på hemmaplan. Jag hoppas och tror att Göteborg ska leverera, säger Lotta Schelin som dock själv missar matchen på grund av en fotskada.

Allt pekar på att det blir ett EM-slutspel nästa sommar, Sverige leder kvalgruppen före Danmark, med fem poäng, som väntar i Viborg nästa vecka.

Men vilken förbundskapten och vilket ledarteam som ska ansvara för laget under ett eventuellt EM är ännu oklart.

Pia Sundhages kontrakt med Svenska Fotbollförbundet går ut i december och det finns inget beslut om förlängning över nästa sommar, vilket vore en naturlig brytpunkt efter ett mästerskap och på väg in i ett nytt kval.

”Har gjort det bra”

Generalsekreterare Håkan Sjöstrand berättade nyligen för Sportbladet att SvFF:s ambition är först en EM-biljett, sen en diskussion.

Dialog pågår dock enligt landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Pia Sundhage själv sa så här i samband med presentationen av EM-kvaltruppen:

– Ja, jag känner efter OS och nu framåt mot EM att jag vill fortsätta, att vara med, att stå där vid sidan av planen och leda de här fantastiska spelarna.

Lotta Schelin, stjärna och ledargestalt i landslaget, ser gärna att Pia Sundhage och hennes team fortsätter.

– Vi har börjat på resan med ett fantastiskt OS och jag tycker att hon gjort det bra. Det funkar bra i truppen så spontant finns det ingen anledning att göra något annat. Jag kan inte klaga på hennes jobb. Något som är häftigt, känner jag, är att Pia inte är rädd för att testa nytt. Vi hamnar inte i slentrian, det finns lite kvar att ge, säger Lotta Schelin till Sportbladet.

Tycker du att det vore bra med en snabb lösning?

– Jag tänker att de löser det. Men för Pia och för oss är det gott att veta så fort som möjligt. Jag hoppas att de kan komma överens.