”Once in a lifetime”

FOTBOLL

Från bänkad till bäst i allsvenskan och OS-spel med Zlatan

För ett år sedan satt han på bänken i Örebro.

Nu är han allsvenskans hetaste målvakt och ska spela OS – eventuellt ihop med Zlatan Ibrahimovic.

– Det ska bli jäkligt coolt, säger Jacob Rinne inför toppmötet med AIK.

Han var visserligen med i U21-truppen som tog EM-guld.

Men förra sommaren var Jacob Rinne fortfarande andremålvakt i Örebro.

Men så fick han chansen på allvar i augusti. Trots förlust direkt fick han fortsatt förtroende och på de resterande tio matcher förlorade inte ÖSK en gång.

I vår har Rinne storspelat i ett Örebro som imponerat och inför sista omgången inför EM-uppehållet rankar Sportbladet nu honom som vårens bästa burväktare i allsvenskan.

– Oj, det är såklart smickrande. Det är alltid kul att få bekräftelse, det gör det ännu lättare att gå till jobbet. Efter säsongen hoppas man på att bli höstens målvakt också såklart, säger Rinne.

Bara två nollor

– Jag känner att jag tagit ett kliv från i höstas, som jag tyckte var jäkligt bra också. Jag känner mig stabilare och gör en del matchavgörande räddningar.

Vad beror denna utveckling på?

– Jag har känt ett stort förtroende från ledarstaben att de skulle satsa på mig från att jag skrev på vid jul. Sedan växer man av trepoängare och känner att man får spela vidare.

Ändå har han bara hållit nollan två gånger i år. ÖSK är det lag som släppt in mest mål av lagen på topp-åtta.

– Det håller inte i längden att behöva göra tre mål för att vi ska vara hyfsat säkra på seger. Vi får spetsa till det bakåt under uppehållet. Minimera misstagen, säger Rinne.

Det är inte lätt att hålla nollan i ÖSK?

– Haha, nej. När jag släppt in två-tre bollar har det inte varit på två-tre skott utan på 15-20 skott, så jag har hyfsad räddningsprocent i alla fall.

Första gången på Friends

I dag väntar toppmöte med AIK.

– Första gången jag ska spela på Friends. Det ska bara bli roligt. Jag ska inte säga att vi kan hänga av dem men vi kan få ett glapp ner till dem inför EM-uppehållet.

I augusti väntar sedan OS. Efter skadan på Jönköpings Anton Cajtoft väntas Rinne bli förstemålvakt.

– Det är väldigt inspirerande.

Det är få fotbollsspelare som får vara med om ett OS?

– Det känns som det är ett once in a lifetime-ögonblick.

Och det verkar luta åt att Zlatan Ibrahimovic ska vara med i OS?

– Det hade man inte räknat med när man började på bänken förra säsongen, att man skulle spela i samma lag som Zlatan. Det skulle lyfta hela turneringen om han var med. Det skulle vara jäkligt coolt.