”I en sån match man ska skina”

FOTBOLL

Besard Sabovic, 18 redo för sitt första derby

1 av 2 | Foto: Besard Sabovic, Djurgårdens tonårsstjärna.

Det pratas mycket om AIK:s Alexander Isak – men i Tvillingderbyt vill en annan tonårsstjärna stjäla rubrikerna.

Djurgårdens Besard Sabovic ser fram emot fotbollsfesten på Friends arena.

– Det är i de matcherna man ska skina, säger 18-åringen.

Det är osäkert om lårskadade Kevin Walker kan spela derbyt mot AIK, men Djurgårdens tränare Per Olsson saknar inte alternativ på innermittfältet.

Han insåg det i bortamötet med IFK Göteborg, då han för första gången gav Besard Sabovic chansen från start.

Fick chansen – och tog den

18-åringen tackade för förtroendet, gav Djurgården ledningen på Gamla Ullevi och höjdes till skyarna efter matchen. Ja, hyllningskören har inte tystnat än.

– Han gjorde en jättebra match, hade över 90 procent i passningsprecision, ett bra duellspel och ett bra huvudspel. Han gör, tekniskt sett, ett fantastiskt mål men han och hela laget kan lära sig av situationerna runt de två andra målen, säger Pelle Olsson, som hade svårt att acceptera 1–2-förlusten.

– En debutant gjorde mål och en relativt färsk målvakt (Hampus Nilsson) räddade en straff vid ställningen 1–1... Ändå åkte vi därifrån utan poäng. Det kändes jävligt tråkigt.

Hur bra kan han bli, Besard Sabovic?

– Han gjorde sin första match och det märktes inte i relation till de 21 andra spelarna på planen. Oavsett miljö vi har satt in honom i har han varit duktig på att ge sig själv tid. Nu fick han spela mot Göteborg och såg lika lugn ut där. För sådana spelare är det svårt att veta var gränsen går, säger Pelle Olsson.

Besard Sabovic kom till Djurgården från Brommapojkarna 2015 och flyttades upp till A-truppen inför den pågående säsongen.

”I ett derby är de på plats”

Det är bara ett par steg på hans resa i fotbollens tjänst.

Första Stockholms-derbyt blir ytterligare ett.

– Det är lite tråkigt att han (Walker) är skadad, men att det öppnas en plats är bra för mig. Det är något speciellt med ett derby. Hela stan, till och med de som inte gillar fotboll, kollar på fotboll då. Det är i de matcherna man ska skina. När det är en vanlig match säger mina kompisar: ”Hur gick det?” När det är ett derby är de på plats, säger Hässelby-killen.

I derbyn brukar det smälla på mittfältet. Är du redo för det?

– Klart jag är redo. Jag försökte visa det mot IFK Göteborg, och jag hoppas verkligen att jag tog min chans. Det var skitkul, och det var overkligt att göra mål i debuten. Alla var jätteglada för min skull.

Vet du när Djurgården senast vann ett derby?

– 2011.

19 september 2011. Då var du knappt född...

– Hur gammal var jag då? 14 år. På måndag kanske jag kan påverka det. En seger skulle betyda så mycket för både oss och fansen.

Vad har du för drömmar med fotbollen?

– Jag vill bli så bra jag kan bli, spela i de bästa ligorna i världen, vinna Champions Leauge... Allt det bästa, säger Besard Sabovic.