Zlatans svar på den förbjudna frågan

FOTBOLL

Kvarten med Cirkus Zlatan slutar när alla regler bryts

PARIS. Hotellet har fler stjärnor än Erkan Zengin skulle ge Zlatan i ett matchreferat och reglerna stenhårda.

Alla frågor på engelska, inga om klubbframtiden och inte en enda med något slags fotbollsrelaterat innehåll.

Zlatan Ibrahimovic har bjudit oss till Paris för att lansera sitt nya klädmärke – men vi tänker inte åka igen utan ett vettigt svar.

KARTLÄGGNING: Personerna som skyddar och hjälper Zlatan

Fyra gigantiska kristallkronor lyser upp lobbyn på lyxhotellet i centrala Paris. 20 minuter innan utsatt tid klockan 11.00 är svensk media på plats. Allt eftersom klockan går droppar fransmännen, italienarna och amerikanerna in. 10.45 tornar en bekant gestalt upp sig i entrén.

Zlatan Ibrahimovic kliver in i halvlånga byxor, t-shirt och ett par gigantiska blå basketskor stora nog att paddla över den franska kanalen i. Han rör sig ledigt med en vattenflaska i ena handen och en PR-agent troget följande i släptåg.

Han tar Kings utsände i hand. Modemagasinet som kommer ställa precis de frågor Zlatan vill ha under eventet. Han vänder blicken mot oss i sportpressen och nickar vänligt. Sedan går han bort mot hissarna och försvinner (med PR-agenten hela tiden som längst två meter bakom).

”Ska bara fixa sminket”

Strax därefter kommer en annan man ner och meddelar på svenska att Zlatan ”bara ska fixa sminket” och att vi kommer vara igång inom kort. Sedan smyger han lite generat in ordern.

De i förväg utmailade förhållningsreglerna har nu utökats ytterligare. Från att bara ha innehållit förbud mot att ställa frågor på svenska och undra kring Zlatans kommande klubbyte undanbedes nu alla typer av fotbollsrelaterade ämnen.

– Helst inte så mycket sportfrågor utan mer om märket.

Sen går klockan.

27 minuter efter utsatt tid kommer en tredje person ur Zlatans stab ner. Den är en liten fransman i kritstrecksrandig kostym som i en av handsvett söndersmält lapp kontrollerar de närvarande. Först ska grupp ett åka upp med sex olika medier från Sverige, Spanien och Frankrike. 25 minuter senare grupp två och sist grupp ett där Sportbladet sorterats in.

Alla försök att på förhand få arrangören att placera de svenska medierna i samma grupp för att slippa språkförbistring har ignorerats.

En halvtimme efter vad det var sagt är det dags för oss. Vi placeras i en hotellsvit bestående av två rum och en generös balkong. Vi sitter i vad som närmast kan beskrivas som hallen. En soffa, några stolar och så en fåtölj som är utdragen lite längre än alla andra. Efter en premiärvisning av den kommande reklamfilmen gör Zlatan entré.

– Good morning. It's my morning, säger Zlatan och slår sig ivrigt på knäna likt Kajsa Bergqvist på väg in i en ansats.

Isn't it the middle of the day?
– For me it's morning. Okay, lets go!

Vi börjar med de mjuka frågorna om märket. Om Zlatans mål att kläderna ska ”erövra världen” och hur det handlar om dagar snarare än år innan den målsättningen är infriad. Om hur 34-åringen vill att det ska bli folkets märke och bäras av många barn. Hur hela budskapet är att kläderna inte hjälper dig att utvecklas utan allt handlar om vad du själv offrar.

– Du kan se namnet, A-Z, på många sätt. Från amatör till Zlatan. Du börjar på A och tar dig till Z. Men jag tycker namnet är otroligt. Du tar dig från A till Z och Z behöver inte vara professionell eller på toppnivå. Bara du är glad, säger Zlatan.

Börjar att skava

Och Zlatan är glad. Över namnet, över kvalitén, över märket, över de fantastiska möjligheterna att nå hela världen direkt genom internetbutiken (Ibrahimovic talar utförligt om hur han verkligen tror på internet) och över alla frågor om just det. Men när ämnet glider ifrån det förutbestämda börjar det skava.

Med tanke på tajmingen av den här lanseringen är alla intresserade av att veta vad nästa steg är?

– Med märket?

Nej, för dig?

– Låt oss se vad som händer. Ett steg i taget. Men resan har fortfarande några äventyr kvar.

Du är 34 år men bättre än någonsin. Vad är hemligheten?

– Hemligheten är att träna hårt. Året som gick tränade jag hårdare än någonsin. Tack vare mina lagkamrater gick det fantastiskt. Jag höll mig i form och det var den stora anledningen till att det gick så bra. För om jag kan hålla mig i form vet jag vad jag kan göra. Det handlar bara om att gå ut och njuta.

Nu kan jag inte hålla mig längre. Under förseningen har jag diskuterat det absurda i alla förbud med Expressens utsände Daniel Kristoffersson. Han kom på en väg in som jag inte kan låta bli att prova. Frågan får bli oskyldig men målet med den omöjligt att missa. Jag frågar:

Kommer det komma en jacka i Manchester-tyg?

– Det kommer finnas kläder tillgängliga i Manchester och i hela England. Så om du kommer bo där kommer du kunna beställa det, säger Zlatan och duckar skickligt ämnet.

”Paris har gråtit”

Ibrahimovic låter alla förstå var gränsen går och mötet fortsätter med en lång diskussion mellan Zlatan och en fransman som de senaste fyra åren återkommande intervjuat svensken. De har lärt känna varandra så väl att Zlatan flera månader efter deras första möte frågat journalisten hur det var med hans skadade ankel efter att mannen dessförinnan beklagat sig över en lättare fotbollsskada.

– Nu kommer de glada frågorna. Vänner! Har du saknat mig? Ända sedan jag lämnade Paris har Paris gråtit. Nu är jag tillbaka och då kommer solen. Du ser hur det fungerar. Ställ nu din fråga, säger Zlatan med ett stort leende.

Ordväxlingen fortsätter med frågor om hur viktigt det är att klä sig snyggt inom fotbollen. Den lättas upp av ett missförstånd när fransmannen frågar om det är viktigt för Zlatan att ”vara välklädd på toaletten?”. Efter att ha rättat honom från ”restroom” till ”locker room” har Zlatan en lång utläggning om hur det viktigaste är att vara bekväm i sina kläder.

– Jag gillar att känna mig sportig. Att klä mig sportigt. Men ibland måste du klä upp dig, vilket är standard. Säg att du till exempel går på en gala. Men om jag fick välja skulle jag gå sportigt. Men det kanske blir så nu. Ibland måste du bryta barriärerna.

Bryter mot alla regler

Fransmannen står på sig. Han köper inte att det inte är viktigt för spelarna hur de ser ut.

– Vilka säger det? Jag har varit i ett omklädningsrum i 20 år och jag talar om för dig att det inte är viktigt. Vissa klär sig fint för de vill klä sig fint. Det är upp till var och en. Jag vill känna mig bekväm, säger Zlatan.

Stämningen blir lite het för en sekund vilket genast får Zlatans PR-team att bryta in. Det har bara gått tolv minuter men finns bara tid till en sista fråga.

Vill du se A-Z som sponsor till ett lag en vacker dag?

– Låt oss de vad som händer. Jag vill se så många barn som möjligt träna i kläderna. Möjligheten finns nu får de ta den.

Här bryter teamet bakom Zlatan intervjustunden. De är nu över en handfull i rummet och ska fösa ut superstjärnan på balkongen där fler frågor väntar. Men vi är inte helt färdiga.

TT:s Emma Lukins bryter hedervärt i en enda fråga mot samtliga på förhand uppsatta regler.

Zlatan, var du i Manchester i går?

– Pratar du svenska? Jag trodde du var engelska. Tja, Zlatan! Kul att träffas.

Var du i Manchester i går?

– Nej, Paris.

Inte i Manchester?

– Nej.

Jag tar chansen till en sista fråga innan Zlatan försvinner ut i solen.

När åker du dit?

– Jag stannar i Paris.

ARTIKELN HANDLAR OM