Utdömd – då hyllade han sig själv

Av: Fredrik Jönsson, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Guidetti utdömd – men han hyllade sig själv

1 av 4

Luxemburg/Stockholm. John Guidetti fick av Sportbladet och experten Simon Bank kritiserade anfallaren i Kanal 5:s studio.

Men huvudpersonen var av en annan åsikt – han hyllade sig själv.

– Jag är otroligt nöjd med min insats. Jag tycker det är min bästa landskamp, säger Guidetti.

Foto: ANDREAS BARDELL

John Guidetti fick chansen från start mot Holland i första VM-kvalmatchen. Och mot Luxemburg bildade han återigen anfallspar med Marcus Berg.

Guidetti fick lämna bortamatchen i den 71:e minuten, han ersattes då av Ola Toivonen.

”Maler i samma tempo”

I Kanal 5:s studio efteråt diskuterades Sveriges anfallsspel och effektivitet. Sportbladets Simon Bank, expert i Kanal 5, var kritisk till Guidettis insats.

– Det man kan ta upp, som jag är lite tveksam till. Guidetti får chansen igen, han spelar inte så mycket i Celta, och jag tycker att han känns ganska endimensionell i sitt spel, tyvärr. Ligger och maler i samma tempo, arbetar jättehårt, men det är väldigt lite gå ner i tempo, gå upp i tempo. Han kommer inte heller till speciellt många av Sveriges 24 avslut, säger Bank.

– Det är bara hoppas att han, med den här matchen i ryggen, kan komma in i det. Jag tycker inte att det var bra nog i dag, helt enkelt.

”Jag är nöjd med mig själv”

Sportbladet träffade John Guidetti i den mixade zonen efter matchen. Han var väldigt positiv till sin egen insats i 1-0-vinsten mot Luxemburg.

– Lite tråkigt att man inte själv fick en chans att smälla dit den, jag fick agera framspelare de flesta gångerna. Jag är otroligt nöjd med min insats, jag tycker att det är min bästa landskamp. Jag tycker hela laget gör det bra, det är otroligt skönt med tre poäng, säger Guidetti.

– Jag kan bara göra det bra vid de bollarna jag får, och vid de bollarna jag får gör jag det bra. Jag kan inte göra mer. Min passningsprocent är hög, jag suger in bollarna, jag vinner mycket i luften. Jag är nöjd med mig själv.

SPELARBETYG

✓ Målvakt:

1. Robin Olsen

Överraskande många avslut från Luxemburg men få av dem på mål och dem tog Olsen hand om.

✓ Backar:

2. Mikael Lustig

Otroligt noggrann i sitt inläggsspel som var nästan prickfritt. Lyfte det svenska laget när han fick större ansvar offensivt i andra halvlek och frälste Sverige med 1-0-målet.

3. Victor Nilsson Lindelöf

Svårt att påstå att den svenska defensivt sattes på prov. Ett par fina uppspel och vårdad bakåt.

4. Andreas Granqvist

Testades aldrig men som vanlig dominant i luftrummet. En trygg försvarschef.

5. Martin Olsson

Var den som skulle sätta fart på det svenska kantspelet när fyrbackslinjen förvandlades till en trebackslinje och Olsson trycktes upp i första. Fick också mycket boll men inläggen höll låg kvalité.

✓ Mittfältare:

21. Jimmy Durmaz  (89)

Kom sent och fel in i matchen när spelet byggdes från vänster initialt. Vass frispark strax utanför. Annars hög felprocent.

8 Albin Ekdal (80)

Tog en del stryk i första, men flera frisparkar med sig. Drog upp tempot de gånger han gick framåt i planen. Sparades sista tio, Bulgarien väntar.

15. Oscar Hiljemark

Trångt på centrala mittfältet och Hiljemark sällan spelbar i första, men bättre med i andra. Flera skott i fina lägen, chans att punktera matchen.

10. Emil Forsberg

Rörlig och kreativ. En sylvass öppnande passning, ett par bra skott var av ett räddades via ribban. Hörnan in till Berg före mål.

✓ Anfallare

9. Marcus Berg

Borde gjort minst ett mål på sina chanser men att han trots allt tar sig till chanserna och den fina assisten till 1-0 räddar godkänt i betyg.

11. John Guidetti (ut 71)

Till skillnad från Berg kom inte Guidetti till några lägen ens. Fin aktion före Forsbergs ribbträff på stopptid i första. Lär knappast starta mot Bulgarien.

✓ Ersättare

20. Ola Toivonen (in 71)

Märktes inte mycket men kom ändå ett steg närmare startelvan mot Bulgarien med tanke på Guidettis svaga insats.

19. Alexander Fransson (in 80)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

22. Christoffer Nyman (in 89)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

■ ■ Jury: Patrik Brenning, Johan Flinck, Petra Thorén.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.