”Trodde verkligen han skulle vinna kampen mot cancern”

FOTBOLL

EXKLUSIVT: Wilmots om sorgen efter Ingesson – och hur han förblir en förebild

1 av 3 | Foto: Klas Ingesson (röd ring) och Marc Wilmots (blå) spelade tillsammans i Mechelen säsongen 1990/91.

När Marc Wilmots, 47, pratar om vad som är viktigt för unga fotbollsspelare nämner han snabbt: rätt inställning.

På det området har den belgiske förbundskaptenen en förebild.

Klas Ingesson.

– Klas hade allt. Jag trodde verkligen han skulle vinna kampen mot cancern, säger Wilmots i en exklusiv intervju med Sportbladet.

Foto: Marc Wilmots är i dag förbundskapten för Belgien.

I morgon kväll ställs Sverige mot Belgien i en för svensk del avgörande match om ett avancemang i EM.

De senaste stora svenska mästerskapsframgångarna kom vid hemma-EM 1992 och vid VM 1994. Då var Klas Ingesson en av de bärande delarna i det framgångsrika svenska landslagsbygget.

Mittfältaren hade fått fart på sin proffskarriär efter tre säsonger i belgiska Mechelen där han spelade ihop med bland annat offensive mittfältsspetsen Marc Wilmots, den nuvarande belgiske förbundskaptenen.

– Om jag minns det rätt så hade vi ett av Europas yngsta mittfält med Marc Emmers, Bruno Versavel, Klas Ingesson och mig själv. Klas Ingesson hade en stor personlighet, kraft och talang. Klas spelade bakom mig som defensiv mittfältare. Han hade en enorm arbetskapacitet och var väldigt ödmjuk. Jag vet att han arbetade i skogen när han var yngre och han älskade att jobba hårt. Han gav allt för laget, säger Wilmots till Sportbladet.

– Min minnesbild av honom är som fajter, någon som var modest men med många kvaliteter. Han hade alltid ett lurigt leende och var en charmig person.

– Han lämnade oss alldeles för tidigt.

”Var en annan värld”

I Klas Ingessons självbiografi ”Det är bara lite cancer” utgiven strax efter hans död, med Henrik Ekblom Ystén som medförfattare, beskriver Ingesson den lyckliga tiden i Mechelen:

”Där fanns belgiska stjärnor som Michel Preud’homme, Philippe Albert, Bruno Versavel, Marc Emmers, Marc Wilmots och Lei Clijsters, samt den holländske skyttekungen René Eijkelkamp. När vi ställde upp med bästa laget var alla elva landslagsmän. Det var en annan värld än den jag var van vid.

Ändå acklimatiserade jag mig fort. Vi spelade på en liten, tajt arena och efter varje match bjöds vänner och familj in i spieler zone. Ölen kostade tre spänn och man kan gott säga att mina släktingar gillade priserna”.

”Det var en chock”

Men Ingesson beskriver också i boken hur försynen flätade samman Ingessons eget öde med en annan spelare från tiden i Mechelen.

”Tillställningarna gjorde att man lärde känna de andra spelarna och deras familjer. Lei Clijsters hade till exempel ofta sin dotter Kim där – en liten jänta som spelade tennis och som senare skulle bli världsetta i den sporten. Lei och jag visste det inte då, men våra öden skulle komma att sammanfalla längre fram. I januari 2009 avled han i cancer, fyra månader innan jag fick min diagnos.”

Marc Wilmots:

– Jag träffade inte Klas något mer efter att han flyttade till Italien, men det fanns alltid en stor respekt mellan oss. Det är samma sak med min tidigare lagkamrat Guy Hellers som alltid skickar ett meddelande till mig efter varje match med landslaget.

– Det var en chock för mig att få reda på att Klas hade cancer eftersom man hoppas att människor man känner ska få ett lugnt och bra liv. Eftersom han alltid varit en fajter trodde jag att han skulle vinna även mot den sjukdomen, men tyvärr vann cancern den här gången. När jag fick höra om hans död blev jag väldigt ledsen.

”Var alltid passionerad”

Den kultstatus som Klas Ingesson fick i Sverige både som spelare och som tränare under senare år med sin öppenhet i kampen mot sjukdomen återfinns även i delar av norra delen av Belgien, kring Mechelen, där Ingesson är en ikon än i dag.

Marc Wilmots känner till hur Klas Ingesson ledde Elfsborg från rullstolen under 2014.

– Jag blev inte överraskad eftersom det var hur Klas var. Även om han var försvagad ville han inte överge sin grupp. Han var alltid passionerad och när han hängav sig till något gjorde han det hela vägen. Han kände ett ansvar mot klubben och gav allt ända till slutet. Jag tycker det återspeglar hans mentalitet, säger Marc Wilmots.

Saknar modern fotboll eller unga spelare ibland den arbetsmoral som var Klas Ingessons kännetecken?

– Man behöver talang men man måste också arbeta hårt för att uppnå en karriär som fotbollsspelare. När det gällde Klas hade han faktiskt allt: storleken, fysiken, tekniken och även blicken. Och rätt inställning, säger Wilmots med eftertryck.

– Det var det som gjorde honom till en stor spelare. Nu pratar vi ofta om talang, men om en spelare inte har den rätta inställningen blir det väldigt svårt. Klas Ingesson hade kombination som gav honom en stor karriär både i klubblagen och med svenska landslaget, säger Marc Wilmots.

KLABBES ARV LEVER VIDARE I LANDSLAGET

 En liten del av Klas Ingessons arv lever kvar i dagens svenska fotbollslandslag.

 Via före detta Elfsborgsspelaren Oscar Hiljemark.

 Framför allt genom en av Ingessons bästa vänner och barndomskamraten Peter Wettergren, just nu motståndarscout för Sverige men efter EM ny assisterande förbundskapten till Janne Andersson.

Vänster: Oscar Hiljemark i Elfsborgs ungdomslag 2010.

Mitten: Ingesson och Wettergren i allvenskan 2013.

Höger: Janne Andersson som blir ny förbundskapten i höst.

ARTIKELN HANDLAR OM