”Det fanns ingen annan väg för oss att gå”

avFredrik Jönsson

Publicerad:

Enligt skaparna är ”Den unge Zlatan” en av de sista oberoende fotbollsdokumentärerna.

Men trots att hela filmen handlar om Zlatan så finns inte PSG-stjärnan med.

– Det fanns ingen annan väg för oss att gå, säger Magnus Gertten.

Nytt material – men inspelat för cirka 15 år sedan. Så startade idén till dokumentären ”Den unge Zlatan”.

Bröderna Fredrik och Magnus Gertten började med filmen för två och ett halvt år sedan. Då började de digitalisera gammalt material som blivit över efter Blådårar-filmerna.

”Shit, här är mer”

– Vi satt i några dagar och klippte ihop vad som fans. Vi tänkte: ”Shit, här är mer än vad vi minns”, säger Fredrik Gertten.

– För åtta år sedan blev vi kontaktade av en reklambyrå som arbetade med Nike. De ville att vi skulle göra Blådårar 3, tillsammans med Zlatan. Vi räknade på hur lång tid det skulle ta och om hur oberoende vi skulle kunna vara. Det slutade med att Zlatan gjorde ett porträttprogram med TV3.

Gerttens dokumentär ”Den unge Zlatan” handlar om anfallarens tidiga år i karriären. Den utspelar sig mellan Malmö FF:s degradering till superettan och ankomsten till Juventus.

– Det är nästan omöjligt att göra en sådan film i dag, man kan nog säga att det är en av de sista oberoende fotbollsdokumentärerna. Man får inte den tillgången till omklädningsrummen längre. I dag är det mer spelarna som bestämmer berättelsen, säger Fredrik Gertten.

Men vi får bara se en ung Zlatan. Inte den Zlatan vi följer i dag.

– Vi har haft en bra dialog med Zlatans management och berättat när vi skulle göra saker. Vi behöver ju inte Zlatan för den här filmen, vi har ju redan honom. De har hela tiden önskat oss lycka till och uttryckt stor respekt för oss, säger Fredrik Gertten.

Magnus Gertten:

– Vi är oberoende filmare. Vi kan inte gå in i den typen av samarbete, säger Magnus Gertten.

”Fanns ingen annan väg”

Ni frågade aldrig om han ville medverka?

– Man kan gå in i ett samarbete med honom, men då blir man inte oberoende filmare eller journalist. Det fanns ingen annan väg för oss att gå. Så är det med alla våra filmer.

– Den här filmen är gjord av kärlek och respekt till Zlatan. Men man kan inte sitta och tänka på vad han kommer att tycka när man gör filmen. Jag tror att Zlatan kommer att tycka väldigt mycket om filmen.

Har han sett filmen?

– Han fick en kopia för några veckor sedan. Vi har inte hört något från honom. Men den blev klar väldigt sent. Vi hade en premiär i Nederländerna för några månader sedan, men då kändes inte filmen klar. Sedan har vi ändrat en hel del, klippt bort och lagt till material, bytt musik och så vidare.

– Sedan måste vi kunna känna att ”den här armbågen måste med”. Vi ska inte blanda in någon som säger att det måste vara så och så. Sedan är det så att ju mer man visar av alla sidor så förstår man båda sidorna av en person, så måste man göra för att skildra en hel människa. Hans egen bok har öppnat upp för den här filmen också. Vi hade inte kunnat, av respekt för honom, kunnat använda allt material annars.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM