Kravet på Ibra

FOTBOLL

Bank: Tog laget på ryggen & sprang – i EM måste han få ihop de bitarna igen

1 av 5

Han trollar med knäna, gör mål som inte finns, är den medspelarna lutar sig mot och den Europa fruktar.

Det finns bara ett krav kvar att ställa på Zlatan Ibrahimovic:

Fixa resten också.

Foto: Ska bära laget – igen Det vilar ett stort ansvar på Zlatan Ibrahimovic och för att Hamréns landslag ska lyckas i sommarens EM krävs att Ibra kopierar sina insatser från höstens Danmarksmatcher där han inte bara gjorde målen utan slet över hela planen.

Vad är det Erik Hamrén brukar säga? Att mål förändrar matcher?

Jodå.

Men ibland förändrar mål väldigt mycket mer än så.

Att ta sig ut till Friends Arena en marsannandag när stan sover kunde varit så väldigt annorlunda om det inte vore för de där målen i Parken i november. Det må vara träningsmatch mot ett träningsmatchuselt Tjeckien (sämst i Europa på vänskapsmatcher), det må vara långsam biljettförsäljning, det må vara ”Ullared – jakten på storsäljaren” på en annan kanal…

…men det här ska ju bli riktigt roligt.

De där kvalkamperna mot Danmark var inte bara en pärleport till EM, de var en masterclass i svensk landslagsfotboll, ett bevis på att Erik Hamrén, efter sju års hamrande, äntligen hade fått ordning på grunden till sitt hus.

Mål förändrar år.

Nu sitter vi här, på gränsen till den grymmaste månaden, och mår rätt fint. Turkiet-matchen i torsdags visade att insikterna överlevt vintern. Sverige har förstått att basen för landslaget ligger i att spela ett komprimerat, kompakt försvarsspel, kompletterat med idéer för att göra så mycket som möjligt av så lite som möjligt offensivt.

Grundspel är som magsafter – det låter inte så sexigt, men det behövs. Ju mindre vi behöver prata om hur vi ska spela, ju mer tid kan vi ägna åt att snacka om vilka som ska spela. Är Victor Nilsson Lindelöf redo än? Oscar Lewicki? John Guidetti eller Marcus Berg? Halva U21-truppen?

”Inte bästa laget i EM”

Det som varit en vag idé är nu 180 minuters konkretion. Hur Sverige ska spela i EM? Det finns ett enkelt svar: Som mot Danmark, fast bättre.

– Det är så klart något vi jobbar vidare på, något vi pratade mycket om inför Turkiet, att vi verkligen hittat vår modell, sa Kim Källström i går.

Då hade jag redan pratat med Sebastian Larsson, och man ska alltid – så länge som man inte är domare efter en tveksam offsidevinkning – prata med Sebastian Larsson, eftersom han är en av de där som är lika välskolat analytisk utanför planen som han är på. En Niclas Alexandersson för 2010-talet.

– Vi måste acceptera att vi inte är det bästa laget i EM. Då måste man vara smart och kunna spela på olika sätt. Det gjorde vi mot Danmark, sa han. Vi är Sverige, vi har en världsspelare, sedan måste vi hitta annat som gör att vi slår lag som på papperet är lite bättre än oss.

Förstod själv vad han gjort

En av de där sakerna är att ha elva spelare som arbetar hårdare, bättre och mer medvetet än det andra lagets elva spelare.

Mot Danmark såg vi att det kravet även kan omfatta den där ende världsspelaren.

Att Zlatan Ibrahimovic strålade som han gjorde efter kvalkampen i Parken berodde säkert en hel del på att han förstod vad han själv gjort under de där höstkvällarna. Inte bara mål, frisparkar, fotbollssnask. Han hade förstått att om han ville hem till Frankrike och spela EM så krävdes det att han tog laget på ryggen och sprang.

Så han gjorde det.

Det bästa han presterat

När Antalya-matchen var över frågade jag Erik Hamrén om skillnaden att spela med och utan Zlatan. Precis alla vet ju vilka fördelarna är med att ha honom med, men när Guidetti och Berg slet hjärtat ur sig fick Sverige också ett mer definierat försvar.

– Det vet jag inte, sa Hamrén. Om du såg Danmarks-matchen så såg du att Zlatan arbetade hårdare defensivt än han gjort någon gång.

Och ja, det är ju just det.

Danmarks-matcherna var, som helhet sett, bland det absolut bästa Zlatan Ibrahimovic presterat för Sverige, eftersom han lyckades få ihop alla bitar samtidigt.

Kan pricka av kravlistan

Sebastian Larsson sa att de tittat på det under den här samlingen.

– Erik har poängterat jobbet som våra forwards gör, inklusive Zlatan. Vi begär att han ska avgöra matcher för oss och vara längst fram. Mot Danmark gjorde han det OCH tog det andra jobbet också, och vi såg vad det betydde för oss.

I kväll kommer Tjeckien till Solna, det är ett snabbt, expansivt fotbollslag som inte gillar att spela träningsmatcher och som saknar en halv startelva den här gången. På träningen i går nötte Sverige hörnor och kontringar bakom lättsinniga ytterbackar. Fram till EM kan Sverige söka efter bonusspelare (jag är sugen på att se Nilsson Lindelöf igen), och testa olika sorters balans (har de, till exempel, råd att spela med två offensiva yttermittfältare samtidigt?), men framför allt gäller det att hålla fast i grunden även med Zlatan Ibrahimovics geni på planen.

Ibland förändrar mål till och med förbundskaptenseror, och nu kan Erik Hamrén pricka av sin kravlista för att inte sluta som en parentes på posten:

Göra upp med naiviteten? Check.

Hitta ett grundspel? Check.

Få ut mer än allt av Zlatan Ibrahimovic? Tjeck, igen?

* Sverige-Tjeckien, 20.30 i TV4

HAMRÉNS TYDLIGA ROLLVAL I 4–4–2

Högerkanten: Här handlar det om balansen. Jimmy Durmaz ger en mer offensiv balans, Sebastian ­Larsson en mer ­defensiv kant, men med en vass ­inläggsfot. Går att anpassa efter motståndet, mot Danmark såg det olika ut hemma respektive borta. I dag mot Tjeckien spelar Jimmy ­Durmaz från start. Sverige ska föra spelet på ­hemmaplan.

Centrala mittfältet: Efter skadan på Albin ­Ekdal har Oscar Lewicki spelat sig in på Sveriges mittfält. Balansen blir mer fördelad på två sittande mittfältare vilket kan vara valet när man – som i dag mot Tjeckien – har två offensiva kanter.

Från början av kvalet såg Ekdal och Kim ­Källström givna ut tillsammans, så kan det fortsatt bli men Albin Ekdal har precis kommit tillbaka efter ­skada. Med ­Ekdal på plan får Sverige en spelare som tar fler ­löpningar in i boxen centralt. Här finns ­också andra ­karaktärer i tvåvägsspelare Oscar ­Hiljemark och kampspelaren Pontus Wernbloom.

ARTIKELN HANDLAR OM