Svenskarna nobbas – irländarna prisas

avLinus Norberg

Irland och Nordirland hyllas i Paris

Foto: All over press
Irländska fans.

De svenska fansen besegrades – av irländarna.

Irland och Nordirland får Paris mest prestigefyllda pris för sina supportrar i EM.

– De har gett oss ett oförglömligt minne, säger stadens bortgmästate Anne Hidalgo.

Foto: TT
Nordirländska fans.

Sveriges landslagsupportrar har ett gott rykte i Europa och det talas om "den gula väggen" när Blågult spelar i mästerskapen.

Men de finns supportar i pågående EM som har varit bättre – menar borgmästaren i Paris.

Varje år delar staden ut sitt mest prestigefyllda pris, "Médaille de la Ville de Paris", i fyra kategorier; brons, silver, guld och den allra finaste – Grand Vermeil.

100 000 irländare

Den sistnämnda medaljen har nu de irländska och nordirländska fansen tilldelats.

Av runt tre miljoner supportrar i Paris under EM beräknas 100 000 ha varit irländare. Samtidigt har Nordirlands fans skapat glädje med ramsan "Will Grigg is on fire" som fick en närmast pandemisk spridning i fotbolls-Europa.

"Har stöttat sitt lag"

Paris borgmästare Anne Hidalgo:

– Vare sig på gatorna i Paris eller på arenorna, har de irländska fansen stöttat sitt lag på ett anmärkningsvärt sätt. De har gett Paris och övriga besökare i staden ett oförglömligt minne av vänlighet och glädje, säger hon enligt irländska U-TV.

Irlands ambassadör i Frankrike, Geraldine Byrne Nason, berättar att ambassaden har fått många meddelanden från fransmän som lovordar de irländska fansen.

– Många har sagt att de vill resa till Irland för att se vad det är för en särskild plats som format sådana underbara människor.

ARTIKELN HANDLAR OM