Bank: Omstart gav sen succé

FOTBOLL

Andrés Iniesta genialiska pass frälste Spanien

PARIS. Vad gör man när alla vägar till tre poäng är stängda, när man spelat längs vartenda grässtrå man kunnat hitta?

Antingen ger man upp.

Eller så heter man Andrés Iniesta och hittar en genväg genom luften.

Foto: Sportbladets Simon Bank.

De var världsmästare, de blev europamästare, men när årtusendets bästa fotbollsland skickade in sin elva på planen i Toulouse var det ju inte riktigt med den tanken i huvudet.

Det här är inte mästerskapet där Spanien ska visa hur mästerliga de är.

Det här är EM:et där de ska försöka visa att de inte är lika usla som de var senast.

Efter dyngsmällarna i Brasilien för två år sedan började de kanske inte om från botten, men på sätt och vis började de om från början.

Tyst revolution

Att ett fotbollslag blir av med Xavi och Xabi Alonso är lite som om ett popband skulle tappa Lennon och McCartney, men Vicente Del Bosque är typen som tappar sin mustasch innan han tappar sitt tålamod.

Hans revolution har varit av den tysta, strävsamma sorten.

Nu stod de här för att möta Tjeckien, med en del nytt, en del ungt. Med en pinsam träningsförlust mot Georgien, men med samma sorts spelidé som alltid.

Del Bosque valde Cesc som komplement till Iniesta och Busquets, han valde Guidettis Celta-polare Nolito före Pedro, men det är ju det tredje valet som präglat Spaniens hela uppladdning inför EM.

Iker Casillas eller David De Gea?

De Gea satt och spelade tv-spel på hotellet i Frankrike när hela hans liv ifrågasattes i grunden. El Diario hade publicerat uppgifter ur en polisutredning som pekade ut honom som inblandad i en vidrig härva av trafficking, prostitution och pornografi.

Härva utan dess like

Ett identitetsskyddat vittne, en ung kvinna, har berättat om hur (den numera fängslade) nätporr-magnaten ”Torbe” tvingat henne till en blandning av orgier och övergrepp på ett femstjärnigt hotell i Madrid häromåret. Hon vittnar om att Iker Muniain var inblandad, och att David De Gea agerat något slags mellanhand för fortsatta sexmöten med flera spelare i Manchester.

Spansk media fortsatte med sina avslöjanden. WhatsApp-konversationer har läckt, kontakterna mellan prostituerade och proffs har vevats tusen varv.

Vem ska man tro på?

Är det smutskastning av oskyldiga? Eller en mörk bild av unga män i en amoralisk värld, som samlat på sig vidriga värderingar?

Ställdes i målet

Polisen har inte kallat någon av spelarna till förhör, inga juridiska misstankar har riktats. Samtidigt beskrivs vittnet som ”trovärdigt”.

David De Gea avfärdade allt som ”total lögn” vid en presskonferens i förra veckan. Gerard Piqué gjorde en poäng av att stå i rummet bredvid för att visa stöd för sin målvakt.

Vem ska man lita på?

Vicente Del Bosque har valt att tro på De Gea, oskyldig tills motsatsen bevisats. Han valde att ställa honom i mål mot Tjeckien.

Om United-målvakten var skakad så fick vi ingen chans att bedöma det. Tjeckien kröp djupt, djupt i ett 4-5-1, kompakt över 20 meter på egen planhalva. Spanien rullade runt bollen, till en början i bra tempo, efterhand allt mer omständligt.

Iniesta drev på, Morata var utmärkt som targetspelare i början (han byttes av av baskfenomenet Aritz Aduriz, 35, efter en timme), David Silva gav Morata chansen från fem meter och Roman Hubnik råkade pricka egen stolpe direkt efter paus.

Men ingenting hände.

Spanien blev stillastående. De spelade med felfotade yttrar (vänsterfotade David Silva till höger, högerfotade Nolito till vänster) men hade svårt att få till några tajmade överlappningar från ytterbackarna.

Hade de fått en planhalva att spela på hade de med all säkerhet hittat de där luckorna de letade efter. Men Tjeckien gav dem inte ens en halv.

Det är svårt att spela fotboll, men det är nästan lika svårt att ge upp tanken på att göra det.

Tjeckien hade inga ambitioner över huvud taget, och de uppfyllde dem totalt.

Offensivt var deras enda tanke en form av FC Bayern-lösning där innermittfältaren Darida diagonalade ner som vänsterback medan vänsterbacken Limbersky klev 30 meter upp – men det ledde inte till något.

De låg rätt, de flyttade över rätt, de kunde stå åtta man i eget straffområde. Men framför allt vaggade de en trubbig spansk fotbollsmaskin till sömns och till det lilla som slank igenom hade den en blockande, plockande Petr Cech.

Bytte in fart

Del Bosque spelade ut sina kort, bytte Cescs strategispel mot Thiagos kreativa fart, plockade av en menlös Nolito och skickade in Pedro. Men de vände spelet för långsamt och kort, och när de rullat bollen trött fanns inga ytor för Pedro att springa på.

Tjeckien sjönk djupare, djupare och djupare tills de täckt varenda kvadratcentimeter som fanns där ute på marken.

Så då fick väl Andresito Iniesta testa luften i stället.

Iniesta har skjutit ett VM-guld till Spanien, men han har aldrig varit viktigare för dem än han är nu, utan Xavi och Xabi Alonso. Nu lyfte han in ett perfekt inlägg från vänster, mitt på Piqués panna – och med tre minuter kvar hade Spanien rullat igång sin revanschresa med 1–0.

När David De Gea höll sitt försvarstal stod Piqué bakom dörren som stöd. När Piqué gjort sitt mål var det De Gea som avgjorde matchen med en slutsekundsräddning på ett Darida-skott.

Det gav dem tre poäng.  Om det gjorde dem till hjältar får en polisutredning avgöra.

ARTIKELN HANDLAR OM