"Utan Salomonsson hade jag inte orkat"

avPelle Strandman

FOTBOLL

Utfryst av innebandyklubben – fick stöd av Blåvitt-spelaren

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Julia Bock fick förra året träffa Emil Salomonsson i Göteborg.

Utkastad från innebandyklubben Mullsjö AIS – på grund av sin tarmsjukdom.

Nu har Julia Bock, 19, funnit tröst och styrka från IFK Göteborgs Emil Salomonsson som själv har drabbats av en liknande sjukdom.

– Han har betytt allt, säger hon.

"Till Julia! Fortsätt Kämpa/Emil Salomonsson" står det skrivet på en IFK Göteborg-tröja som Julia Bock fått hemskickad efter en match förra säsongen.

Det den 19-åriga Mullsjöbon har gemensamt med den allsvenska fotbollsspelaren är en minst sagt svår åkomma.

Julia Bock lider av tarmsjukdomen chrons som tar upp en enormt stor del av vardagen.

– Den är grymt jobbig. Man får massor av buksmärtor, får inte behålla näring och går på toa hela tiden. Det blir sjukhusbesök dagligen med provtagningar, undersökningar... Detta ska ingen ung behöva gå igenom, det har varit några hemska år för mig.

Får inte fortsätta spela

Julia har fått vara mycket på sjukhus. Foto: Privat

Ända sedan 13-årsåldern har sjukdomen varit central i Julias liv och hennes tillstånd har inte blivit bättre. Medicineringen har inte bitit – något som har medfört konsekvenser i hennes liv som idrottare.

Julia har länge spelat i innebandyklubben Mullsjö AIS som spelar i division 1. Men nu har klubben valt att stänga henne ute från laget – just på grund av tarmsjukdomen, menar Julia.

– Förklaringen var att de var för många på träningarna. Och då blev jag den enda som blev bortvald. Jag tror att det var för att jag var sjuk, jag kan ju inte vara på varenda träning, säger hon och fortsätter:

– Det var ju inte alls roligt att höra. Sporten har varit som terapi för mig och ett bra sätt att komma bort från vardagen, sjukhuset och så vidare. Nu när jag inte får fortsätta spela så blir allt ännu tuffare.

En som dock har funnits där som stöd för Julia är ingen mindre än Emil Salomonsson, som själv opererade bort tjocktarmen för knappt fyra år sedan på grund av den liknande tarmsjukdomen ulcerös kolit.

"Fanns inte i min värld"

Julia tog för ett par år sedan kontakt med spelaren via sociala medier – och gensvaret har överträffat all förväntan.

– Det här var något som inte fanns i min värld. Han har varit min stora idol, säger hon och fortsätter:

– Han har betytt allt faktiskt. Han har gjort att jag inte känt mig lika ensam och sagt till mig att man kan lyckas även om man har den här sjukdomen.

Emil Salomonsson bjöd förra året över Julia till IFK Göteborgs hemmamatch mot Hammarby och fick träffa spelaren personligen. Förutom den överskickade matchtröjan har han fortsatt att visa sitt stöd vid upprepade tillfällen och haft löpande kontakt med Julia.

– Utan honom vet jag inte om jag hade orkat. Jag hade nog lagt av med alla sporter, men han visade att man kan fortsätta trots att man är sjuk.

Hur det blir med Julia Bocks egen karriär som innebandyspelare återstår att se.

– Jag vet inte, jag får se. Jag får avvakta. Just nu är det så mycket som kretsar runt min sjukdom och det tar all energi.

Följ Sportbladet på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM